Η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη υπήρξε εξαιρετικά αναλυτική και σαφής σχετικά με τις προθέσεις για τον εξοπλισμό και τη προσπάθεια αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος.

Τα κυριότερα σημεία αυτής είναι το πρόγραμμα απόκτησης νέων πλωτών μέσων και το Εθνικό Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ).

Παρατίθεται η ομιλία:

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για μία σημαντική και ξεχωριστή τελετή. Σημαντική, γιατί παραλαμβάνουμε δύο ακόμα υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη, με τα οποία ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σώματος, ήταν μία από τις σημαντικές προτεραιότητες που θέσατε κύριε Πρωθυπουργέ, αμέσως μόλις ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας. Λειτουργώντας στην κατεύθυνση αυτή:

– Υλοποιούμε με γρήγορους ρυθμούς ένα ευρύ και ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά και από προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυξημένη χρηματοδότηση για την επόμενη περίοδο για προμήθεια πλωτών και χερσαίων μέσων, αναβάθμιση εξοπλισμού, αλλά και συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών.

– Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, παραλαμβάνουμε εντός του έτους 2 ακόμα όμοια περιπολικά σκάφη, ενώ ξεκινάμε σε δύο μήνες τη σταδιακή παραλαβή 15 ακόμα νέων σκαφών μήκους 17 μέτρων και ακολουθούν διαγωνισμοί για 8 επιπλέον σκάφη 17 μέτρων και 2 πλοία άνω των 30 μέτρων. Ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί σε μια ριζική ανανέωση του στόλου.

– Προκηρύσσουμε πριν το τέλος Απριλίου διεθνή διαγωνισμό για το Εθνικό Σύστημα Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTMIS), προκειμένου να αναβαθμιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

– Αυξήσαμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος κατά 1.500, από τις οποίες οι 900 αφορούν το Αιγαίο.

– Επιλύσαμε σειρά προβλημάτων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών και των ανδρών του Σώματος.

– Ενισχύσαμε το δυναμικό του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο.

– Προχωράμε το έργο του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. Εντός του 2022 ξεκινάει η υλοποίηση του. Ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας, που ενισχύει αποφασιστικά την προστασία των θαλασσών και των συνόρων μας και συνιστά ακρογωνιαίο λίθο για την επιχειρησιακή δράση του Λιμενικού Σώματος.

Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ο σωστός επιτελικός σχεδιασμός και βεβαίως το αίσθημα ευθύνης, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έχουν οδηγήσει στην ιδιαιτέρως αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, με τις μεταναστευτικές ροές να έχουν μειωθεί 85% το 2020, σε σχέση με το 2019 και 90% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Είναι μάλιστα ακόμα πιο σημαντικό, το ότι τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα, συνδυάζονται με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με ευαισθησία και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προστατεύει αποτελεσματικά.