Επίσημη είναι πλέον η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ όπως αποφάσισε και τυπικώς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου συγκροτείται από τους εξής επιμέρους σχηματισμούς:

Τη 1η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων αποτελούμενη από τη 1η Ταξιαρχία Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών και τη 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Εδώ περιλαμβάνονται η παλαιά 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που αποτελείται από τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών και τη Ζ ΜΑΚ καθώς και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Επίσης, υπάγονται ορισμένες ομάδες βατραχανθρώπων της ΔΥΚ καθώς και από πλευράς ΠΑ η 31 ΜΕΕΔ.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με διοικητή αντιστράτηγο και επιχειρησιακώς υπαγόμενη υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ, υπάρχει και η Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτή περιλαμβάνονται τα αεροπορικά μέσα εκτέλεσης και διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τα κορυφαία ελικόπτερα ΝΗ90 καθώς και ορισμένα από τα CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

Η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα ειδικών επιχειρήσεων ως προς το σκέλος της δομής και της οργάνωσης. Προσφέρει ενότητα διοικήσεως και υψηλό διακλαδικό πνεύμα με κύρια στοιχείο, τις συνέργειες και τις συνεργασίες. Ενσωματώνει ακόμη τυποποιημένες διαδικασίες σε πλειάδα θεμάτων όπως επιχειρησιακής σχεδίασης ή επικοινωνιών, ζητημάτων ευαίσθητων κατά την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Για να το θέσουμε απλά και κατανοητά προσφέρει απλότητα, ενότητα και αμεσότητα στη διοίκηση.

Επιπροσθέτως, προσφέρει κοινό εξοπλιστικό πρόγραμμα και συνεπώς μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των αναγκών μακριά από τις κλαδικές απαιτήσεις και τη συντεχνιακή προσέγγιση.

Είναι γεγονός πως ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει τρέξει ιδιαίτερα σημαντικά προγράμματα για τις ειδικές δυνάμεις όπως η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων διείσδυσης και διαφυγής αποκτώντας τα υποβρύχια σκούτερ καλύπτοντας μια διαχρονική ανάγκη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό που εξασφαλίζονται οργανικά αεροπορικά μέσα για τις ειδικές επιχειρήσεις του ΓΕΕΘΑ ώστε να αποφεύγονται συντεχνιακές αντιλήψεις.

Παράλληλα με τη παραπάνω απόφαση το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση της option για τα τρία επιπλέον ελικόπτερα ΜΗ-60R καθώς και την αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης λόγω εγγύτητας με τη δυνητική περιοχή αεροναυτικών επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.  

Comments

 1. Συγχαρητήρια στην ηγεσία των ΕΔ και ειδικά στον στρατηγό Φλωρο.
  Να προχωρήσει όσο γρηγορότερα γίνεται και να αρχίσει η ΔΕΠ να έχει αποτελέσματα στο πεδίο.
  Μην σταματήσεις στρατηγέ και προχωρά και στην αλλαγή της δομής ειδικά του στρατού ξηράς…
  Μάζεμα,αλλαγή νοοτροπίας και εκπαίδευσης σε κάτι γρήγορο και σύγχρονο,διαλειτουργικο!
  Με εκτίμηση

  1. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λάθος νοοτροπία που υπάρχει στον χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Το ότι αποφασίστηκε η αλλαγή ασκήσεις διοικήσεως δεν σημαίνει κάτι αν δεν αλλάξει η νοοτροπία στην εκπαίδευση καθώς και στην ορθή επιχειρησιακή χρήση των δυνάμεων αυτών. Παράδειγμα: Ένας βασικός παράγοντας επιτυχίας μιας επιχείρησης είναι ο χρόνος…. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν Zumbr και λέμβους για να στείλουν μια δύναμη οπουδήποτε στο Αιγαίο. Είναι χάσιμο χρόνου. Ενώ η χρήση ελικοπτέρων όχι. Επίσης κάτι που πρέπει να αλλάξει και έχει σχέση με την νοοτροπία είναι το Δόγμα. Οι Ειδικές Δυνάμεις είναι κατά φύση επιθετικές και όχι αμυντικές Δυνάμεις. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι λάθος να τις χρησιμοποιούν σε κάθε μορφή και διεξαγωγή επιχειρήσεων σαν να είναι πεζικό γιατί πολύ απλά κάνεις εδώ και πολλά χρόνια δεν ασχολήθηκε με ορθή αναθεώρηση και αναβάθμιση του ρόλου που πρέπει να γίνει και να έχει το Πεζικό. Δυστυχώς κρύβονται πίσω από παλαιούς κανονισμούς χωρίς να σκέφτονται ρεαλιστικά και επιχειρησιακά.

 2. Αριστη εξελιξη για το μελλον κι την ισχυροποιηση των ΕΔ μας.

  Να προσθεσω, πως με αυτο το οργανωτικο σχημα η Ελλαδα, κουμπωνει στον τομεα της διπλωματιας των ΕΔ. Δηλαδη ενα ειδος ασκησεις Ηνιοχος για τις δυναμεις του ανορθοδοξου πολεμου, που θα ελκυουν τους καλυτερους ανα τον κοσμο για να ερθουν να συνεκπαιδευτουν με την αφροκρεμα !

  Αντε κι δικο τους Επιτελειο – Ειδικων Δυναμεων.

  εδω τωρα γενναται κι η χρυση ευκαιρια, οι εξειδικευμενες ιδιωτικες εταιριες συον τομεα του αμυντικου υλικου – γιατι οχι κι κρατικες – να σταθουν διπλα στο νεο αυτο σωμα, ετσι ΚΑΙ Ελληνικα προιοντα να προωθουνται για τις αναγκες των Ελληνων ΚΑΙ να φερει κερδη στις εταιιρες με σκοπο να αυξηθουν οι εξαγωγες αφου η ποιοτητα στα προιοντα, βλεπε THEON sensors/scytallis/double action defence, περιζητητες !!

 3. Γίνονται συνεχώς κινήσεις τον τελευταίο καιρό, που δίνουν προστιθέμενη υψηλή αξία στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
  Άλλη μια κίνηση που το ευρύ κοινό ούτε θα την προσέξει …. αλλά είναι ουσίας για τη χώρα μας.
  Μπράβο στις προσπάθειες που γινονται και ευχόμαστε να συνεχιστούν.

 4. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να αποκτουσαμε τον καλύτερο ατομικό εξοπλισμό και τα καλύτερα μέσα για τις νέες Ειδικές Δυνάμεις.
  2-3 LPD μικρότερα των san Antonio class βέβαια. AH-1Z Viper κτλ

 5. Μένει να απηποκτηθουν και τα απαραίτητα εργαλεία και συμπληρωματικά εξαρτήματα για ειδικές εφαρμογές, όπως πχ το σύστημα TopOwl για τους ιπτάμενους των ΝΗ90 ειδικών αποστολών, και φυσικά να ολοκληρωθούν οι παραλαβές των υπολοίπων ελικοπτέρων.

 6. Σωστή απόφαση που υλοποιήθηκε άμεσα από τον Στρατηγό,

  Μεγάλο πλεονέκτημα οτι προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις και δεν είναι ΄καρεκλάς’ ή ‘καριερίστας’

 7. Δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκεται την αισιοδοξία και δίνεται και συγχαρητήρια. Κύριοι ο πόλεμος δεν κερδίζεται με τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι Ειδικές Δυνάμεις διαδραμάτισαν ΠΑΝΤΟΤΕ επικουρικό ρόλο. Για ποιό λόγο ο ενθουσιασμός, για το ΓΥΜΝΟ Πεζικό, για το ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ Πυροβολικό ή την στασιμότητα στα λοιπά όπλα; Έχεται καταλάβει ότι ο απέναντι ΧΤΙΖΕΙ σοβαρές ένοπλες δυνάμεις ; Είδαμε τα καινούρια αναβαθμισμένα FIRTINA και σε λίγο θα δούμε και τα νέα ALTAY με κορεατικό κινητήρα (στόχος η κατασκευή 1000 και αν τοποθετηθεί και σύστημα αυτοπροστασίας να δώ πως θα ανταπεξέλθουν στην νέα πρόκληση τα δικά μας LEO). Επιπρόσθετα λαμβάνει χώρα φιλόδοξο πρόγραμμα UCAV, βλημάτων μακρούς βεληνεκούς , συστημάτων ΗΠ και ΠΟΛΛΑ άλλα. Και αυτό δεν είναι απαισιοδοξία είναι η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Και μην ακούσω πάλι ότι πολλά απάρτια προέρχονται από χώρες που θα κάνουν εμπάρκο και λοιπές ασυναρτησίες. Μπορεί να τους καθυστερούν ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ. Και εμείς τι κάνουμε απέναντι σε όλα αυτά; ΑΛΛΑΓΗ ΔΟΜΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ.

  1. Φίλε Ioannis Chatzidimos αυτά που λες είναι σωστά και χρειάζονται άμεσα.

   Μετά από εγκατάλειψη δωδεκαετίας προέκυψαν τεράστιες ανάγκες που δεν καλύπτονται με το να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρα. Κάποια μπορούν να γίνουν άμεσα, κάποια προϋποθέτουν
   σωστό προγραμματισμό και χρόνο υλοποίησης.

   Μην ακυρώνουμε όμως την σωστή κίνηση ενοποίησης των ειδικών δυνάμεων, με δικά του μέσα.
   Στις κρίσιμες πρώτες ώρες , των λίγων 24ωρων μιας ενδο-Νατοικής κρίσης, αυτοί θα σπεύσουν να φυλάξουν κρίσιμες υποδομές, να κάνουν δολιοφθορές πίσω από τις γραμμές του αντιπάλου, να ανακαταλάβουν στρατηγικά εδάφη, να χτυπήσουν καίρια συστήματα του αντιπάλου, κτλπ.

   Είναι από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα. Να μην γίνει η ενοποίηση επειδή μας λείπουν άλλα 15-20? Να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να κλαίμε την μοίρα μας και να μην ελπίζουμε ούτε να επικροτούμε οτι έστω κάτι υλοποιείται από την μεγάλη δεξαμενή των συνολικών αναγκών μας.

   1. Αγαπητέ Π.Φ. αν πανυγηρίζουμε για αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια έχουμε χάσει το παιχνίδι. Ναι μεν θετική η κίνηση αλλά έχει ήδη αργήσει. Οπωσδήποτε θετική αλλά όχι και «ιστορική στιγμή». Εν πάση περιπτώσει. Το δια ταύτα είναι ότι ο χρόνος αρχίζει να πιέζει και παρά το ότι μετά από καιρό διατίθενται χρήματα, μέχρι στιγμής δεν βλέπω κανένα αξιόλογο πρόγραμμα στο Στρατό Ξηράς ενώ οι απέναντι ΤΡΕΧΟΥΝ. Αν νομίζουμε ότι την κατάσταση θα σώσουν μερικά Ραφάλ και οι φρεγάτες που έπρεπε ήδη να έχουμε, πλανώμεθα πλάνην οικτρά.

 8. Ότι βγάζεις και ότι παράγεις δικό σου καλό είναι εμείς;
  Εμείς έχουμε κουραστεί από την πολύ δουλειά!
  Περιμένουμε να ανοίξει η εστίαση και οι παραλίες!
  Να ρίξουμε ξάπλες, μάσες, φραπεδιές και ξεφαντώματα.

  Μην μας κουράζετε σας παρακαλώ, μην μας αγχώνετε.
  Δεν ντρέπεστε λίγο; Κάθε λίγο και λιγάκι τι φτιάχνουν οι Τούρκοι;
  Όχι ρε δεν μας ενδιαφέρουν αυτά εμείς έχουμε μείνει στα παλιά!
  Ναι άρτον, σεξ και θεάματα που έλεγαν οι Ρωμαίοι.

  Α μην με ζαλίζεται με το ότι έχουμε Πάσχα.
  Τι με ενδιαφέρει εμένα για την Λαμπρή και την Ανάσταση;
  Τι με αφορά πως έλεγαν οι πρόγονοι μας πως με προσευχή και αγώνα σώνετε ο κόσμος;

  Εγώ θέλω να ξαπλάρω τώρα μην με ενοχλείτε να φάω το κατσικάκι μου.
  Να ντερλικώσω να βάλω και τα καψουροτράγουδα στο τέρμα.
  Να ρίξω και δυο χορούς καμία ζεμπεκιά να πιω των άπακο και δεν με νοιάζει.

  Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα;
  Άσε μας τώρα γιατί μας κοιτάζει η όμορφη από απέναντι.
  Καψουρευτίκαμε και τα ξεχάσαμε όλα τι λέγαμε;

  Πως μας χτύπησαν οι Τούρκοι και ήρθε η ώρα για επιστράτευση;
  Μα τι μου λες τώρα πως θα πάω να πολεμήσω;
  Με τι στολή; Με τι αρβύλες; Με κράνος κατσαρόλα και εξάρτυση σουτιέν;
  Χωρίς σακίδιο; Χωρίς εκπαίδευση; Χωρίς σύγχρονα όπλα;
  Χωρίς πολεμική βιομηχανία; Χωρίς τομα;
  Θέλετε και να περπατήσω τώρα με 25 κιλά που με φορτώσατε;
  Τι γαιδούρι είμαι;

  Ένας τεμπέλης, κοπρίτης και άχρηστος νέος Έλληνας είμαι
  Εσείς με μάθατε έτσι εγώ τι σας φταίω τώρα; Ε τι σας φταίω;

  Και για την αντιγραφή Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας.

  1. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΑ. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
   ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *