Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε την έκπληξη και την αμφιβολία του για τα πρόσφατα αποτελέσματα της απογραφής στα Σκόπια, σύμφωνα με τα οποία μόλις 3.504 πολίτες, ήτοι το 0,19% του συνόλου των πολιτών της χώρας, αυτοπροσδιορίστηκαν ως Βούλγαροι.

«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει επανειλημμένως τονίσει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των πολιτών με βουλγαρική συνείδηση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και για την εγγύηση των δικαιωμάτων τους. Από αυτή την άποψη, βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη τα δημοσιευμένα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που δηλώθηκαν ως Βούλγαροι στην απογραφή στη χώρα. Επισημαίνουμε ότι υπάρχει δραματική απόκλιση μεταξύ αυτών και των στοιχείων για τον αριθμό των περισσότερων από 100.000 πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι έχουν προσωπικώς καταθέσει έγγραφα που αποδεικνύουν βουλγαρική καταγωγή και συνείδηση με σκοπό να αποκτήσουν βουλγαρική υπηκοότητα», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία τα τελευταία 15 χρόνια έχει χορηγήσει πάνω από 100.000 διαβατήρια σε πολίτες των Σκοπίων. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών των Σκοπίων επιδιώκει να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο προκειμένου να μπορεί να εργάζεται χωρίς προβλήματα σε χώρες της ΕΕ.

Τις ίδιες αμφιβολίες εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Σόφια με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε ότι τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα της απογραφής στα Σκόπια «είναι μία ακόμα απόδειξη της αδικίας κατά των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, στους οποίους δεν επιτρέπεται να δηλώσουν δημόσια ότι είναι Βούλγαροι, ενώ πάνω από 120.000 άτομα έχουν αποδείξει εγγράφως ότι είναι βουλγαρικής καταγωγής».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει την πολιτική του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, ωσότου λάβει ξεκάθαρες εγγυήσεις επ’ αυτού. Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού των Σκοπίων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη η εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο μόνιμος πληθυσμός στη χώρα ανέρχεται σε 1.836.713 άτομα, μειωμένος κατά 9,2% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 2002.

Ποσοστό 58,44% δήλωσαν «Μακεδόνες» στην απογραφή του Σεπτεμβρίου 2021, ενώ ποσοστό 24,30% δήλωσαν «Αλβανοί». Ακόμη, ποσοστό 3,86% δήλωσαν «Τούρκοι», 2,53% δήλωσαν «Ρομά» 1,3% «Σέρβοι», 0,87% «Βόσνιοι» (0,85%) και 0,47% «Βλάχοι» (0,5%). Ποσοστό 0,19% δήλωσαν «Βούλγαροι» ενώ 294 άτομα (ποσοστό 0,02%) δήλωσαν «Έλληνες».