Μια λίστα με χώρες που είναι πιθανό να διαπράξουν το μαζικό έγκλημα της γενοκτονίας μέσα στο 2019 έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Holocaust Memorial Museum) στο πλαίσιο του προγράμματος Early Warning.

Οι ερευνητές του ιδρύματος από το 2014 έχουν χαρτογραφήσει τις συνθήκες που προηγούνται μιας γενοκτονίας, ενώ στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται όλα τα μαζικά εγκλήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η κατάρτιση της λίστας και η κατάταξη των χωρών γίνεται με τη χρήση ενός μοντέλου που παίρνει τα δεδομένα και αναλύει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες σε 162 χώρες προκειμένου να γίνει μια εκτίμηση της πιθανότητας για μια γενοκτονία.

«Οι γενοκτονίες δεν είναι αυθόρμητες. Για να οδηγηθούμε με τέτοιου είδους εγκλήματα πρέπει να συμβούν μια σειρά γεγονότα», σημειώνει η Τζιλ Σάβιτ, διευθύνουσα σύμβουλος στο Κέντρο Simon-Skjodt για την πρόληψη της γενοκτονίας που ανήκει στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στην όγδοη θέση της φετινής λίστας είναι η Τουρκία (πιθανότητα 11,2%), μια εκτίμηση που γίνεται με βάση το παρελθόν της χώρας αλλά και με βάση την επίσημη στάση απέναντι στην κουρδική μειονότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, ένα άλλο προβληματικό σημείο είναι η άρνηση των Τούρκων ηγετών να παραδεχθούν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, «γεγονός που οδηγεί στη διάπραξη νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Στην πρώτη θέση της κατάταξης για το 2019 βρίσκεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πιθανότητα 30,9%). Ακολουθούν το Αφγανιστάν (πιθανότητα 24,1%), η Αίγυπτος (πιθανότητα 24%), το Νότιο Σουδάν (πιθανότητα 18,3%), το Πακιστάν (πιθανότητα 16,7%), η Υεμένη (πιθανότητα 16,1%), η Ανγκόλα (πιθανότητα 11,6%), η Τουρκία (πιθανότητα 11,2%), το Σουδάν (πιθανότητα 9,7%) και η Σομαλία (πιθανότητα 9,5%).Σε ό,τι αφορά τις χώρες της πρώτης δεκάδας οι ερευνητές του προγράμματος Early Warning σημειώνουν ότι στις έξι από αυτές έχουν ήδη καταγραφεί μαζικές δολοφονίες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την κατάταξη των 162 χωρών.