Ποιο είναι το τουρκικό δουλεμπορικό πλοίο «φαντασμα» της Κέας. Το νέο «κόλπο» πρώθησης προσφύγων από την Τουρκία, οι έρευνες ΕΛΑΣ και ΕΥΠ και οι κρίσιμες μαρτυρίες.

Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος για ΤΟ ΒΗΜΑ

Εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού σχετικά με το μικρό τουρκικό δεξαμενόπλοιο «DORDUNCU» (ΣΣ είχε σβησθεί σκόπιμα τ όνομα του) μήκους 47 μέτρων που είχε κατασευασθεί το 1968 , το οποίο προσάραξε – προ διημέρου- στον μώλο του λιμανιού της Κέας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 193 μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Πρόκειται για μία έρευνα εξαιρετικής σημασίας αφού όπως αποκαλυψε «Το Βήμα» την Τρίτη ίσως υποκρύπτει νέο οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για μαζική μεταφορά προσφύγων από την γειτονική χώρα με εμπορικά πλοία, προς Ελλάδα αλλά κι Ιταλία, κι υπήρχε σχετική ενημέρωση της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές η Τουρκία και τα κυκλώματα δουλεμπόρων που εδρεύουν στη γειτονική χώρα λόγω του «αποκλεισμού» από την ΕΛΑΣ του Εβρου και των συκροτημένων κινήσεων του Λιμενικού για την αποτροπή είσοδου προσφύγων με λέμβους από Μυτιλήνη, Χίο κλπ θα επιχειρούσαν μαζικές προωθήσεις χιλιάδων προσφύγων με τέτοιου είδους πλοία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η επιβίβαση των προσφύγων κι η αναχώρη του πλοίου έγινε από μικρό λιμάνι κοντα στην Σμύρνη κι όχι από το Τσανάκαλε όπως αναφέρθηκε αρχικά.

Φαίνεται η αναχώρηση του πλοίου να υπήρξε χωρίς κανένα έλεγχο και με την γνωστή ανοχή του τουρκικού λιμενικού. Μάλιστα ήδη εξετάζεται αν ορισμένοι από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Κέα προέρχονταν κι από τους αλλοδαπούς που είχαν κατακλύσει το τελευταίο 15θημερο το Εβρο ύστερα από την προώθηση τους εκεί από το καθεστώς Ερντογάν.

Το πλοίο φαντασμα με τεράστια λειτουργικά προβλήματα , δεν είχε κανένα διακριτικό και προκαλεί απορία πωψςδεν υπήρξε κανείς έλεγχος του και στη διάρκεια της πορείας του στο Αιγαίο.

Για το ταξίδι του εν λόγω πλοίου (ΣΣ ιδιοκτήτης του οποίου εμφανιζόταν από το 2015 η Τουρκική εταιρεία «Ιdil Petrol Urünleri Ve Ticaret ls») συνελήφθησαν τρία μέλη του κυκλώματος συριακής και τουρκικής καταγωγής οι οποίοι θεωρείται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα δουλεμπόρων.

Σύμφωνα με αναφορές το πλοίο είχε προορισμό για την Ιταλία και παρουσίασε λόγω παλαιότητας και κακοκαιρίας σημαντικά μηχανικά προβλήματα στο σύστημα πλοήγησης κι άλλα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ