Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «IAV 2019» (International Armored Vehicles, Λονδίνο, 21-24 Ιανουαρίου), η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε την πρόταση της για το πρόγραμμα, του Βρετανικού Στρατού, αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Challenger-2 στο επίπεδο LEP (Life Extension Programme), η οποία αφορά στην εγκατάσταση νέου πύργου, με πλήρως ψηφιακή ηλεκτρονική αρχιτεκτονική, νέων αισθητήρων και το πυροβόλο L55 των 120 χιλιοστών. Επικουρικά, εάν το επιθυμεί ο Βρετανικός Στρατός, η Rheinmetall μπορεί να ενσωματώσει και ενεργητικό σύστημα προστασίας.

Το πρόγραμμα LEP αφορά στην αναβάθμιση των αρμάτων μάχης και την παροχή αρχικής λογιστικής υποστήριξης και έχει προϋπολογισμένο κόστος $ 1 δισεκατομμύριο. Η διάρκεια των δοκιμών και της αξιολόγησης του προγράμματος αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια, με την τελική απόφαση έναρξης του προγράμματος να προσδιορίζεται εντός του 2019.

Στόχος του προγράμματος είναι να παραμείνουν τα άρματα μάχης ικανά και σύγχρονα έως το 2035. Η απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος LEP επιταχύνθηκε μετά την υιοθέτηση από τη Ρωσία του T-14 Armata, ενός νέου και ικανού άρματος μάχης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 η αναβάθμιση των 227 Challenger-2 του Βρετανικού Στρατού είχε χαρακτηριστεί ως χαμηλής προτεραιότητας πρόγραμμα προκειμένου περισσότερα κονδύλια να επενδυθούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior.

Ωστόσο, από το 2010 έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Σήμερα, ο Στρατός διατηρεί τον έλεγχο του προϋπολογισμού του σε σχέση με τις προτεραιότητες του, άρα μπορεί αυτόνομα να προγραμματίζει τα εξοπλιστικά του προγράμματα σύμφωνα με αμιγώς επιχειρησιακά κριτήρια. Επίσης, σύμφωνα με το Λονδίνο η Ρωσία επενδύει φανερά στην αύξηση της συμβατικής στρατιωτικής της ισχύος, κάτι που το Λονδίνο δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο. Τέλος, η μαζικής πλέον υιοθέτηση ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης κατέστησε τα Challenger-2 «παρωχημένα» το σύγχρονο πεδίο μάχης.