Την περασμένη Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, η ισραηλινή εταιρία IAI (Israel Aerospace Industries) παρουσίασε, στη ΔΠΒ (Διεύθυνση Πυροβολικού) την πρόταση της για την αναβάθμιση και μετατροπή των μη-κατευθυνόμενων ρουκετών των 122 χιλιοστών (των RM-70) σε κατευθυνόμενες, μέσω της ενσωμάτωσης του συστήματος Strikes. Το σύστημα Strikes ενσωματώνεται στις υπάρχους ρουκέτες και τις μετατρέπει σε κατευθυνόμενες, μέσω συστήματος GPS. Σύμφωνα με την IAI το Strikes μειώνει την τιμή CEP κάτω των 10 μέτρων, χωρίς ωστόσο να αυξάνει το μέγιστο βεληνεκές τους.

Εκτός της IAI και άλλη ισραηλινή εταιρία, η Rafael, έχει προτείνει στην Ελλάδα την αναβάθμιση των υπαρχουσών ρουκετών σε κατευθυνόμενες, μέσω της ενσωμάτωσης του συστήματος EPIK. Το EPIK τοποθετείται στις ρουκέτες με απλές διαδικασίες, συνδυάζει τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα και την τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων και ταυτοποίησης εικόνας του βλήματος αέρος-εδάφους SPICE. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2016. Αποτελείται από έναν υπέρυθρο αισθητήρα, έναν αισθητήρα λέιζερ για την εμπλοκή κινούμενων στόχων, ενώ ενσωματώνει, ως εφεδρικά συστήματα καθοδήγησης, ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ένα σύστημα GPS.

Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα προμήθειας νέων ρουκετών για τα RM-70, το οποίο βρίσκεται ψηλά στις εξοπλιστικές προτεραιότητες του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού), έχουν εκφράσει η ισραηλινή IMI (Israel Military Industries, πλέον Elbit) με τις ρουκέτες AccuLAR και η Σερβία με τις ρουκέτες G2000 και G2000/52. Μάλιστα, στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές βολές ρουκετών G2000 στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα προμήθειας νέων κατευθυνόμενων ρουκετών για τα RM-70, αλλά και αυτό της αναβάθμισης των εκτοξευτών, πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα πολύτιμα συστήματα.

Αναλυτικά για τις σερβικές και ισραηλινές ρουκέτες των 122 χιλιοστών μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Για τις διαθέσιμες λύσεις και επιλογές αναβάθμισης των RM-70 του ΕΣ μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: