Για εσωτερική κατανάλωση και εντυπωσιασμό της τουρκικής κοινής γνώμης, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να μιλήσει περί «ληστών» στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που διαρκώς πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Άγκυρας καταπατούν το δίκαιο της θάλασσας και μαχητικά αεροσκάφη, ξεχνούν πως μέσα από διεθνείς συνθήκες τον έλεγχο για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το FIR Αθηνών τον έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, αυτό σχολίασαν ανώτατες στρατιωτικές πηγές που επικοινωνήσαμε θέλοντας να πάρουμε μια πρώτη αντίδραση των όσων ήρθε ξανά να πει ο Τούρκος πρόεδρος, στο νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημείωσαν πως η αποστροφή αυτή του Ισλαμιστή προέδρου, έχει να κάνει με τον κατευνασμό των προκλήσεων διότι όλοι είδαν πως το Fatih, κινήθηκε λίγα μίλα από την Αττάλεια, ενώ το Barbaros δεν τολμά και πολύ να κουνηθεί με τη διαρκή παρουσία της Έλλης απέναντί του, ενώ δεν παύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εν πλω. Άρα ο Ερντογάν, παραμένει στην ρητορική του και «καρφώνει» εμμέσως και τις χώρες που έχουν πλέον συμφέροντα στην περιοχή, αλλά δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους και βλέπει επιπλέον πως η πλάστιγγα δεν στέκεται καν στο μέσο.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μάλιστα, πρέπει να σημειώσουμε πως ήρθαν λίγα 24ωρα μετά τα «προειδοποιητικά πυρά» από τον Michael Oren υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, αρμόδιο για θέματα δημόσιας διπλωματίας, ο οποίος όπως μετέδωσαν Κυπριακά μέσα ενημέρωσης που παραβρίσκονταν στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο, σημείωσε με νόημα πως «οποιαδήποτε απειλή για την Κύπρο, σημαίνει και απειλή κατά της τριμερούς Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας».

Η δεύτερη προειδοποιητική βολή από τον Ισραηλινό υπουργό, όπως γράφουν τα Κυπριακά Μέσα, ήταν πως η τριμερής, εφόσον συνεχιστεί αυτή η προκλητική συμπεριφορά από την Τουρκία, πολύ εύκολα γίνεται τετραμερής συμπεριλαμβάνοντας στο κάδρο της συμμαχίας και τις Ηνωμένες πολιτείες.

Παράλληλα με τις ναυτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν ζεστάνει ήδη τις μηχανές τους στην ανατολική Μεσόγειο, με τα αντιτορπιλικά να βρίσκονται στην περιοχή και το Ισραήλ έχει θέσει σε εγρήγορση τις δικές του ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί να παράσχουν οποιαδήποτε υποστήριξη. Επιπλέον και η Ελλάδα έχει κάνει τον δικό της σχεδιασμό ώστε να εξυπηρετήσει σε ότι της ζητηθεί, είτε από την Κυπριακή είτε από την Αμερικανική πλευρά κατά την επικείμενη άφιξη του γεωτρύπανου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Στρατιωτική Διπλωματία της τριμερούς μέσω του Ελληνικού Στόλου

Η υπόθεση της εκμετάλλευσης πάσης φύσεως υδρογονανθράκων, έχουν μια οδό κι αυτή είναι της στρατιωτικής διπλωματίας η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη διαρκών αμυντικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο είδαμε και γράψαμε για τις ασκήσεις που γίνονται είτε σε Ελληνοαμερικανικό επίπεδο, είτε ως μια διευρυμένη δύναμη στο θέατρο των επιχειρήσεων με ασκήσεις κάθε είδους στο ναυτικό πεδίο με συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση η χώρα μας έχει κινηθεί εδώ και καιρό χτίζοντας μέρα με τη μέρα σημαντικές συνεργασίες στοχεύοντας στο αύριο. Μια από αυτές τις συνεργασίες ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με την εκπαίδευση Αιγυπτίων και Ισραηλινών Αξιωματικών στη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής η οποία διαθέτει ιδιαίτερα έμπειρα στελέχη που μπορούν ν’ αναπτύξουν και να περάσουν στους νέους Αξιωματικούς των συμμαχικών χωρών, την ιδιαίτερη ναυτοσύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της αλληλεπίδρασης, sniper, ειδικών επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, βρέθηκαν στο Ισραήλ και είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μαζί με συνάδελφούς τους από τις εκεί αντίστοιχες ομάδες, ενώ να θυμίσουμε πως κι άλλα τμήματα, περίπου 40 ατόμων από το ΕΤΑ, είχε ταξιδέψει στην χώρα της Μέσης Ανατολής σ’ ένα πολυήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι.

Το γεγονός πως η χώρα μας έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τις σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας εκτίμησης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο φαίνεται μέσα από το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν αυτές οι χώρες για διαρκή αποστολή στελεχών τους, να εκπαιδευτούν από Έλληνες Αξιωματικούς οι οποίοι έχουν δείξει το υψηλότατο επίπεδο μόρφωσης πάνω στ’ αντικείμενά τους.

Κι εδώ μπορεί να τεθεί το ρητορικό ερώτημα, αν οι επιτελείς του Πενταγώνου σε πλήρη ταύτιση με το Αρχηγείο Στόλου, έχουν το όραμα, να δώσουν νέο ρόλο στη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής ως φορέα παροχής εκπαίδευσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών Πολεμικών Ναυτικών σε τακτικό επίπεδο, πράγμα που μεταφράζεται σε Αξιωματικούς με πολλά κοινά σημεία εκπαίδευσης που θα στελεχώσουν Κέντρα Επιχειρήσεων Πολεμικών Πλοίων και σχεδιαστές ασκήσεων;

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL