Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Τσιν Γκανγκ, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ πως αυξάνουν την ένταση στη διμερή σχέση και προειδοποίησε πως εάν δεν αλλάξουν προσέγγιση, οι δύο μεγαλύτερες του κόσμου θα οδηγηθούν σε «σύγκρουση και αναμέτρηση». Η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική καταστολής και περιορισμού της Κίνας μάλλον αντί να υιοθετήσει προσέγγιση δίκαιου, βασισμένου σε κανόνες ανταγωνισμού, είπε ο κ. Τσιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου. «Η τρόπος που προσλαμβάνεται η Κίνα και οι απόψεις για αυτή στις ΗΠΑ έχουν σοβαρή στρέβλωση», έκρινε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Η Ουάσιγκτον «βλέπει την Κίνας ως τον βασικό ανταγωνιστή της και τη σοβαρότερη γεωπολιτική πρόκληση γι’ αυτήν. Αυτό είναι σαν το πρώτο κουμπί στο πουκάμισο που φοράς λάθος». Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Τσιν, θα όφειλαν να τηρούν οι ίδιες τους κανόνες για τους οποίους μιλούν. Η Ουάσιγκτον «μιλάει πολύ για την τήρηση των κανόνων, αλλά φανταστείτε δυο αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες», παρομοίασε ο κινέζος ΥΠΕΞ. «Αν ο ένας, αντί να επικεντρώνεται στο να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί, προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στον άλλο, αυτό δεν είναι δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά κακόβουλη αναμέτρηση, φάουλ».

Οι ΗΠΑ λένε επίσης πως θέλουν να στηθούν «προστατευτικές μπάρες» στη σχέση με την Κίνα και ότι δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση, συμπλήρωσε, αλλά στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο καλείται να μην αντιδρά ούτε με λόγια ούτε με πράξεις όταν υφίσταται κατασυκοφάντηση ή επίθεση. «Αυτό είναι απλά αδύνατον», τόνισε ο κ. Τσιν. «Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση, και ποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες;»

«Αν οι ΗΠΑ τρέφουν τη φιλοδοξία να γίνουν σπουδαίες ξανά», πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιώντας μάλλον εσκεμμένα το σλόγκαν του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «πρέπει να αντιμετωπίζουν με πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο την ανάπτυξη άλλων χωρών». «Η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν το ξανάνιωμα της Κίνας», πρόσθεσε. Τα ζητήματα που προκαλούν τριβές ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Δύση έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια: εκτείνονται από τη μεταχείριση των μειονοτικών μουσουλμάνων Ουιγούρων ως την ανισορροπία των ισοζυγίων εμπορικών συναλλαγών, περνώντας από την υπόθεση της Ταϊβάν, την κυριαρχία στο πεδίο της τεχνολογίας, κατηγορίες για κατασκοπεία. Μεταφράστηκαν στην επιβολή δυτικών κυρώσεων, πάνω απ’ όλα αμερικανικών, ιδίως στο εμπορικό πεδίο, που η Κίνα ανταπέδωσε.