Σε μια ουσιαστική και συνάμα συμβολική κίνηση προχώρησε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκεπτόμενος τις κορυφαίες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και εκπαίδευσης, του Ε.Σ αποδεικνύοντας το προσωπικό ενδιαφέρον του τόσο για τα στελέχη όσο για τις προοπτικές των δύο αυτών μονάδων. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 02 Ιουλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε τη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ) και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), στη Νέα Πέραμο Αττικής. Ο λόγος για το ΕΤΑ και τη Ζ ΜΑΚ, την ελίτ των ειδικών δυνάμεων που προσφέρουν πληθώρα στρατηγικών επιλογών αφενός σε περίοδο ειρήνης και αφετέρου κρίσης ή επιχειρήσεων στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Μονάδες πλήρως επαγγελματικές που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αντίστοιχες μονάδες νατοϊκών χωρών.

Μολονότι, ο Α/ΓΕΣ προέρχεται από τις τάξεις των αξιωματικών των Τεθωρακισμένων εντούτοις διαπνέεται από μια επιχειρησιακή αντίληψη που τοποθετεί τις ειδικές δυνάμεις στο επίκεντρο των εξελίξεων και της διαρκούς αναβάθμισης αναγνωρίζοντας τη μεγάλη στρατηγική αξία που έχουυν. Οι εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στην Αεροπορία Στρατού με την κατακόρυφη βελτίωση της αεροκίνησης καθώς και την απόκτηση σύγχρονων ταχυπλόων σκαφών αποτελούν δύο χαρακτηριστικά βήματα που αναβαθμίζουν τα μέσα των ειδικών δυνάμεων αποτελώντας τη πεμτουσία της ταχείας αντίδρασης.

Το προσωπικό της Μοίρας με τον επαγγελματισμό του, υπό την καθοδήγηση των Διοικητών της, καταξίωσε τη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών στη συνείδηση των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, ως Μονάδα πρότυπο, εφάμιλλη αντίστοιχων Μονάδων του εξωτερικού. Μία Μονάδα ικανή να διεξάγει Ειδικές Επιχειρήσεις όπου και όποτε απαιτηθεί. Σε ό,τι αφορά το καθαρά επιχειρησιακό μέρος, οι ειδικές επιχειρήσεις που καλούνται να εκτελέσουν οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όπως π.χ. η Ζ’ ΜΑΚ, είναι εξ ορισμού διακλαδικές επιχειρήσεις, για τις οποίες μάλιστα έχουν συνταχθεί Βασικές Οδηγίες Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) που κωδικοποιούν την πλήρη τυποποίηση των διαδικασιών με το Π.Ν. και την Π.Α. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται σε επιχειρησιακό επίπεδο η ενότητα της σχεδίασης, που είναι καθοριστική για την επιτυχία της αποστολής.

Όπως είναι αυτονόητο, η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων δημιουργεί πολύ μεγάλες απαιτήσεις για έργα και αποστολές. Φυσικά μια μονάδα «ειδικού» τύπου, όπως η Ζ’ ΜΑΚ, θα πρέπει να διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα και υλικά για να εκτελεί επιτυχώς την αποστολή της, διότι από την επιχειρησιακή απόδοσή της, όπου και όποτε απαιτηθεί, όχι μόνο θα επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική, αλλά και πιθανόν να καθοριστεί η τελική έκβαση των διπλωματικών επιδιώξεων της χώρας.

Αρκεί να αναλογιστούμε τι μπορεί να είχε γίνει στην περίπτωση των Ιμίων εάν τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν στις τάξεις τους μια μονάδα ταχείας αντίδρασης όπως η Ζ’ ΜΑΚ. Πιθανόν το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο επεισόδιο, να ήταν πολύ διαφορετικό, αλλά να είχαν ακυρωθεί στην πράξη οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που αποβλέπουν στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών». Κατά συνέπεια πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο εφοδιασμός των Ειδικών Δυνάμεων δεν είναι μια αποσπασματική διαδικασία αλλά μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν με γοργούς ρυθμούς.

Ο Α/ΓΕΣ επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για το προσωπικό και το μέλλον των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση τους.

Σήμερα η μεγάλη πρόκληση για την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και του ΓΕΕΘΑ ως προϊστάμενος σχηματισμός είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε σταδιακά εντός των επόμενων ετών να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ξεκινήσει επιτέλους ο εφοδιασμός όλων των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΕΔ με σύγχρονα υλικά τηλεπικοινωνιών, συλλογής πληροφοριών – επιτήρησης-αναγνώρισης, ποιοτικό ιματισμό, εξειδικευμένο οπλισμό και υλικά. Αυτός είναι δυστυχώς ένας τομέας που παραμελήθηκε αδικαιολόγητα στο παρελθόν με αποτέλεσμα οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων να υστερούν σε προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες για να ανταποκριθούν καλύτερα στις εξελισσόμενες απειλές.

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την περαιτέρω βελτίωση των παραπάνω μονάδων με την απόκτηση επιπλέον σύγχρονου υλικού, τις διαρκείς συνεκπαιδεύσεις με τρίτες χώρες καθώς και την ενίσχυση με νέο προσωπικό ώστε να υπάρξει ανανέωση του έμψυχου δυναμικού. Το ΓΕΣ διαρκώς μελετά προτάσεις και σχέδια για την αναβάθμιση της ελίτ των ειδικών δυνάμεων της χώρας με τη λήψη όλων των προαπαιτούμενων μέτρων με στόχο να βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας. 

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι κονδύλια που απαιτούνται αποτελούν «ψίχουλα» συγκριτικά με τα ποσά που απαιτεί η προμήθεια μαχητικών α/φων ή μονάδων επιφανείας. , με αντιστρόφως ανάλογη – ως προς το μέγεθος τους – ανταποδοτικότητα στην αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ. Οι απαιτήσεις αυτές προκύπτουν για κάθε χώρα μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται σήμερα στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό περιβάλλον, σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερες συνθήκες και απειλές που αναπτύσσονται σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές ενδιαφέροντος και υπονομεύουν την Εθνική κυριαρχία, τα εκάστοτε οικονομικά συμφέροντα και την φυσική ασφάλεια των πολιτών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, διαπιστώνουμε ότι η εξ Ανατολών απειλή, σε συνδυασμό με τις ασύμμετρες απειλές σε νησιά και Έβρο έχουν αναδείξει την επιλογή των Ειδικών Δυνάμεων ως την κατ εξοχήν λύση για την αντιμετώπιση τους.

Φωτογραφία από πρόσφατη συνεκπαίδευση της Ζ ΜΑΚ με Ιταλική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων.