Ανταπόκριση από τη Τουλόν.

Μολονότι τη χθεσινή επικαιρότητα μονοπώλησε η είδηση της εγκατάστασης ECM στις φρεγάτες του ΠΝ εντούτοις μια ακόμη εξαιρετική είδηση με μεγάλο ενδιαφέρον για το ΠΝ έρχεται να προστεθεί. Κατά τη παρουσίαση της γαλλικής Lacroix υπήρξε η ενημέρωση για τα νέα συστήματα Sylena Mk.1 και Selena Mk.2 που αποτελούν τις προτάσεις της εταιρείας για εγκατάσταση επί των FDI του ΠΝ. Πρόκειται για συστήματα αντιμέτρων αντιμετώπισης επιθέσεων από εχθρικά κατευθυνόμενα βλήματα. Τα αντίμετρα αξιοποιούν τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να παραπλανήσουν τον αισθητήρα ενός κατευθυνόμενου βλήματος. 

Έπειτα από ερώτηση μας ο Xavier Cadour επικεφαλής προγραμμάτων ανάπτυξης νέων συστημάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας επισήμανε πως για τις FDI του ΠΝ έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση τεσσάρων εκτοξευτών αντίμετρων Sylena Mk.1 ενώ υπό συζήτηση είναι η προτίμηση του Mk.2. Έχει ήδη αποφασιστεί και η εγκατάσταση του CANTO και κατά τη παρούσα χρονική  περίοδο αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα βάλλεται από αυτόνομους εκτοξευτές του CANTO της Terma σε συνεργασία με τη Naval Group ή θα συνδυαστεί με τους Mk.2 της Lacroix. Οι τελευταίοι προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και είναι νεότερης σχεδίασης. Να σημειωθεί επίσης πως στις κορβέτες τοποθετούνται δυο εκτοξευτές ενώ στις φρεγάτες από τέσσερις έως έξι που αποτελούν και τη πλέον ισχυρή διαμόρφωση από πλευράς φόρτου αντίμετρων. Κάθε εκτοξευτής Sylena Mk.2 απαρτίζεται από αντίμετρα παραπλάνησης εχθρικών τορπιλών καθώς και αντίμετρων IR και EM.

Τέλος σε ερώτηση μας αναφορικά με τον αριθμό των αντίμετρων που πρέπει να βληθούν σε περίπτωση επίθεσης εχθρικών κατευθυνόμενων βλημάτων μας αναφέρθηκε πως εξαρτάται της τακτικής κατάστασης και των διαθεσίμων επιλογών αντιμετώπισης της απειλών ή των απειλών καθώς και των τακτικών ανά κάθε ναυτικό. Πρόκειται για κομβικής σημασίας επιλογή που αναβαθμίζει κατακόρυφα την άμυνα και προστασία των FDI του ΠΝ από τορπιλικές και πυραυλικές επιθέσεις. Υπενθυμίζεται πως τα πλοία θα διαθέτουν και το κορυφαίο αντιπυραυλικό σύστημα RAM το οποίο αντιπροσωπευτεί την αιχμή της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων κατά μονάδων επιφανείας με τη τακτική του hard kill. Ο συνδυασμός των παραπάνω μέσων με τους σύγχρονους αισθητήρες και ραντάρ των FDI και το πλέον σύγχρονο τακτικό σύστημα προσδίδει μοναδικές ικανότητες στο ΠΝ για την αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων απειλών και κυρίως των επιθέσεων κορεσμού.

Και τούτο διότι πολλές φορές λανθασμένα στρέφεται το ενδιαφέρον στον αριθμό και φόρτο όπλων παραγνωρίζοντας πως ένα πλοίο οφείλει να έχει «μάτια» δηλαδή σύγχρονο ραντάρ και αισθητήρες ώστε πρώτα να δει και ακολούθως να αντιμετωπίσει την απειλή. Συνεπώς θα επισημάνουμε αυτό που είχαμε γράψει με αφορμή τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού, η ονομαστική ισχύ πυρός δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο μαχητικής ισχύος ενός πλοίου. Ο φόρτος όπλων και η ποικιλία βλημάτων οφείλουν να συνδυάζονται από σύγχρονους αισθητήρες και συστήματα επιτήρησης ώστε το πλοίο και η ομάδα μάχης πλοίων να είναι πάντα ενήμερη και έτοιμη για την αντιμετώπιση των απειλών λαμβάνοντας και εκτιμώντας ορθά την τακτική κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί.