Η μείωση της φυγοστρατίας στο 7% είναι το πολύ σημαντικό επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, που ξεκίνησε με τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες και της σύνδεσης της έκδοσης Δελτίου Υγείας των Αθλητών με παραχώρηση προσωρινής αναστολής στους στρατευμένους για ψυχικούς λόγους.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα εντός της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας, με τον Υπουργό Σάββα Αγγελίδη να αναφέρεται παράλληλα στην πετυχημένη προσέγγιση με τις ποιοτικές πλέον παρουσιάσεις των εφέδρων και τη μελέτη για εξώδικα πρόστιμα σε αυτούς που δεν παρουσιάζονται, στις σκέψεις και μελέτες που γίνονται για την επέκταση σε κάποιες ειδικότητες και υπό προϋποθέσεις κάποιων Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) και στη στρατηγική του Υπουργείου που είναι συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο θέμα της φυγοστρατίας, όπως αναφέρθηκε, εντός της Επιτροπής, πριν τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες, το ποσοστό ανερχόταν στο 18 με 20%, ενώ το 2017 το ποσοστό μειώθηκε στο 12%. Το 2018, η φυγοστρατία μειώθηκε κάτω από το 10% και τον Νοέμβριο του 2019 το ποσοστό μειώθηκε στο 7%.

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, σημαντικό ρόλο στη μείωση της φυγοστρατίας έπαιξε η τροποποίηση του Νόμου που αφορά τα Δελτία Υγείας των αθλητών. Όπως εξήγησε, ένας που λαμβάνει προσωρινή απαλλαγή για ψυχικά νοσήματα, δεν μπορεί να κατέχει Δελτίο Υγείας Αθλητή και έτσι οι νεαροί αθλητές δεν ακολούθησαν την εύκολη οδό της προσωρινής απαλλαγής και υπηρετούν σήμερα τη στρατιωτική τους θητεία στην ΕΦ, λαμβάνοντας από την άλλη τις κατάλληλες διευκολύνσεις ούτως ώστε ο στρατός να μην αποτελεί εμπόδιο στην αθλητική τους καριέρα.

Άλλες ενέργειες για μείωση της φυγοστρατίας είναι η απαγόρευση κατοχής κυνηγετικού όπλου και άδειας κυνηγίου για όσους λαμβάνουν προσωρινή απαλλαγή λόγω ψυχικών νοσημάτων ενώ δρομολογούνται και άλλα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν να κάνουν και με την απασχόληση στον δημόσιο τομέα. «Όλα αυτά γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και σε αυτό έχουμε σύμμαχο όλα τα πολιτικά κόμματα γιατί ο μοναδικός σκοπός είναι να υπάρχει η ευαισθητοποίηση στους νέους για την αποστολή που έχουμε όλοι απέναντι στην πατρίδα μας», είπε.

Όσον αφορά στην εφεδρεία εντός της Επιτροπής ο Υπουργός μίλησε για σεβασμό του χρόνου των εφέδρων και ποιοτικότερες παρουσιάσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε σκέψεις και μελέτες που γίνονται για εξώδικα πρόστιμα σε εφέδρους που δεν παρουσιάζονται έτσι ώστε να δημιουργηθούν αντικίνητρα. Απαντώντας σε ερώτηση μετά την Επιτροπή, ο κ. Αγγελίδης είπε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα καθώς οι έφεδροι παρουσιάζονται πλέον με καλύτερη διάθεση αφού είναι πιο παραγωγικές οι παρουσιάσεις. Από την άλλη, μελετώνται κάποια μέτρα με σκοπό την περαιτέρω μείωση του φαινομένου κάποιοι έφεδροι να μην παρουσιάζονται. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η διαδικασία εξώδικης ρύθμισης, ώστε από τη μια να μειωθεί η γραφειοκρατία και από την άλλη να καταστεί ασύμφορη η αποφυγή των παρουσιάσεων.

Ερωτηθείς για το ύψους του προστίμου, ο κ. Αγγελίδης είπε πως θα είναι ένα ποσό που δεν θα θεωρείται εξαγορά της παρουσίασης. Αντιθέτως, πρόσθεσε, θα είναι ένα σεβαστό ποσό που θα θεωρείται αποτρεπτικό αντί του να μην παρουσιάζονται οι έφεδροι.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Αγγελίδης είπε πως παρουσίασε σήμερα τη στρατηγική του Υπουργείου, η οποία είναι συσχετισμένη με το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η χώρα μας στην περιοχή της. Το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός στην Επιτροπή, είναι πως το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ εστιάζεται στην εθνική ασφάλεια και στην άμυνα και ασφάλεια μέσω της ΕΕ, ενώ ανέλυσε τις ενέργειες της ΚΔ στο πλαίσιο της PESCO και στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Έχουν εξηγηθεί οι συντονισμένες ενέργειες που γίνονται με μοναδικό σκοπό να προετοιμάσουμε το έδαφος για αναβάθμιση, μέσω της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας, των ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς», είπε ο κ. Αγγελίδης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για άντληση κονδυλίων για δημιουργία προγραμμάτων που έχουν σχέση με την τεχνολογία και την ασφάλεια.

Σε σχέση με τις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες καθώς και τις συνεργασίες σε πολυεθνικό επίπεδο, είπε πως η χώρα μας έχει να κερδίσει πολλά σε επιχειρησιακό επίπεδο λόγω των εμπειριών και γνώσεων που αποκτούν τα στελέχη της ΕΦ στις κοινές ασκήσεις, ενώ μέσω αυτών των συνεργασιών στέλνεται το μήνυμα ότι η Κύπρος επιθυμεί και επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Αγγελίδης μίλησε για τον ρόλο που έχει να παίξει η Κύπρος στην παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ λόγω της πολύ σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, κάτι που αναγνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου. Η ουσία αυτής της στρατηγικής, όπως εξήγησε, είναι να υπάρξει ασφάλεια στην περιφέρεια της Ευρώπης και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Κύπρος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης εξέφρασε τη θέση και την εκτίμηση πως το Υπουργείο ακολουθεί μια στρατηγική και ένα προσανατολισμό ευρωπαϊκό, κάτι, που όπως είπε, είναι πολύ θετικό. «Παίζουμε ευρωπαϊκά και αυτό είναι σημαντικό», είπε ο κ. Βότσης.

Από την πλευρά του, εντός της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εκτίμησε πως είναι πολύ καλές οι συνεργασίες που γίνονται, σημειώνοντας ωστόσο πως μπορούν να γίνουν και άλλα σε σχέση με την αύξηση του ποσού για την αμυντική θωράκιση.

Στις δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, είπε πως το κόμμα του χαιρετίζει τις δράσεις του Υπουργείου Αμυνας που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την ΕΦ ως μια αξιόμαχη, ευέλικτη και σύγχρονη δύναμη, καθώς επίσης και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που γίνονται σε όλους τους τομείς. «Ξεκινώντας από τον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και γενικά του όρου της ασφάλειας, παρατηρούμε ότι η ΕΦ σήμερα ανοίγει τα φτερά της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο με τις διάφορες συνεργασίες με γειτονικές φίλιες χώρες, όσο και μέσα στην Ευρώπη», είπε.

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλειας και η PESCO για την άντληση κονδυλίων, έτσι ώστε η Κύπρος σε συνεργασία με άλλες χώρες, να προχωρήσει στην έρευνα, την καινοτομία και την συμπαραγωγή καινοτόμων οπλικών και άλλων συστημάτων έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας πραγματικός πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο κ. Κάρουλλας χαιρέτισε τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο θέμα της φυγοστρατίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ποσοστού του φαινομένου αυτού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, στις δικές του δηλώσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους Κανονισμούς των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, στους ΣΥΟΠ, τη μηχανογράφηση και χαρτογράφηση όλων των επιταγμένων τεμαχίων γης, στο πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης από τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών και τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα επιφέρουν στη λειτουργία της ΕΦ.

Σε σχέση με τους ΣΥΟΠ είπε πως αυτοί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία οφείλει το Υπουργείο να επιλύσει σύντομα καθώς κάποια από αυτά έχουν οδηγήσει εκατοντάδες συμβασιούχους οπλίτες σε αποχώρηση. Σημείωσε επίσης, πως οι Κανονισμοί για τους ΣΥΟΠ ενώ έχει αναφερθεί πως θα κατατεθούν από τον Σεπτέμβριο του 2016, ακόμα αγνοούνται, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όσον αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κώστα είπε πως το κόμμα του ζήτησε εξηγήσεις και στοιχεία για το συνολικό κόστος αυτής της απόφασης αλλά και για το επιπρόσθετο ποσό για το πρόγραμμα αυτό, το οποίο αναφέρεται στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα.

Πηγή: https://www.sigmalive.com/