Την ανακοίνωση της υπογραφή διμερούς προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της Δημοκρατίας της Σερβίας ανακοίνωσε επισήμως σήμερα το μεσημέρι το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης σημείωσε πως «η συνεργασία της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί».

Την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Σερβίας, υπέγραψαν το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2022-23. Κατά την υπογραφή του προγράμματος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Δ’ Κλάδου, Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Νεόφυτος Παχουλίδης ενώ τις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας, Σμήναρχος (Ι) Nebojša Svjetlica.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αριθμό δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στη Σερβία και αποσκοπεί στην προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Παράλληλα, αναδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Άμυνας.

Κατά την υπογραφή του προγράμματος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Δ’ Κλάδου, Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Νεόφυτος Παχουλίδης ενώ τις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας, Σμήναρχος (Ι) Nebojša Svjetlica.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Εθνική Φρουρά αναμένεται να προμηθευτεί τους σερβικούς Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων Tamnava ενω στη τελική τους φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας για τη πώληση των ελικοπτέρων Mi-35P της Εθνικής Φρουράς.

Παράλληλα όπως πληροφορείται το defencereview.gr στόχος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς είναι η απόκτηση και επιπρόσθετων σερβικών οπλικών συστημάτων με επίκεντρο το πυροβολικό μάχης. Σε πρώτη φάση η προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην καθολική αναβάθμιση του πυροβολικού μάχης ώστε το σύνολο του να είναι αυτοκινούμενο καθώς και στην απόκτηση πυραυλικών συστημάτων.

Το Tamnava. Στη διαμόρφωση με ρουκέτες διαμετρήματος 262mm φέρονται 12 ρουκέτες τύπου Yerina 2. Oι Yerina2 έχουν μέγιστο βεληνεκές 75 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής εκτοξευτών ρουκετών 122 χιλιοστών όπως οι G2000 με βεληνεκές 45 χιλιομέτρων αντί των 262 χιλιοστών που συνιστούν τη βαρύτερη διαμόρφωση. Αμφότερες οι ρουκέτες βάλλονται είτε με GPS είτε με INS. Φέρονται επί οχήματος KAMAZ 6560.

Οι επιτελείς της Εθνικη΄ς Φρουρα΄ς είχαν βρεθεί στη σερβική έκθεση αμυντικού υλικού «PARTNER 2021» και το ενδιαφέρον είχε στραφεί στα οπλικά συστήματα και συγκεκριμένα στα πυραυλικά συστήματα τύπου Tamnava και SHUMADIA. Μολονότι η προμήθεια του SHUMADIA είναι ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα λόγω της φύσης του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος εντούτοις το ενδιαφέρον υπάρχει και είναι έντονο. Η απόκτηση του SHUMADIA θα έδινε στην Εθνική Φρουρά μοναδικές δυνατότητες βαθιάς κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις.

Το οπλικό σύστημα SHUMADIA ανήκει στη κατηγορία των πυραυλικών συστημάτων εδάφους – εδάφους με αποστολή τη προσβολή εχθρικών στόχων στρατηγικού κυρίως ενδιαφέρον σε αποστάσεις άνω των 250 χιλιομέτρων. Ως τέτοιοι στόχοι θεωρούνται αεροπορικές βάσεις, ναύσταθμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια, χώροι συγκέντρωσης υλικού και προσωπικού καθώς και στρατηγεία.

To σερβικό SHUMADIA.

Κάθε εκτοξευτής του συστήματος SHUMADIA φέρει τέσσερις πυραύλους Yerina1 διαμετρήματος 400mm, μέγιστου βεληνεκούς 285 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος Yerina1 ζυγίζει 550 κιλά και φέρει πολεμική (εκρηκτική) γόμωση 200 κιλών ενώ η ακρίβεια λαμβάνοντας υπόψη το CEP είναι της τάξης των 50 μέτρων. Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος της Yugoimport η τυπική σύνθεση περιλαμβάνει μια μοίρα πυροβολικού με 18 συστήματα κατανομημένα σε τρεις πυροβολαρχίας των 6 εκτοξευτών. Ο πύραυλος Yerina1 βάλλεται αξιοποιώντας το GPS αλλά και μόνον με αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας (INS) σε περιβάλλον άρνησης GPS.

Φυσικά σε πρώτη φάση το βάρος όπως αναφέρθηκε αναμένεται να δοθεί στην αντικα΄σταση ρυμουλκούμενων πυροβόλων με σύγχρονα αυτοκινούμενα. Ως εκ τούτων το ενδιαφέρον λόγω και της άριστης εμπειρίας κεντρίζει το ALEKSANDAR.

Tο ALEKSANDAR

Το ALEKSANDAR στη έκδοση “Standard” πετυχαίνει με τη χρήση σύγχρονων προωθητικών γεμισμάτων κατηγορίας ERFB μέγιστο βεληνεκές 32,5 χιλιόμετρα, με ERFB ΒΒ (Base Bleed, ελληνιστί καιόμενης βάσεως) μέγιστο βεληνεκές 41,5 και τέλος με βελτιωμένα προωθητικά γεμίσματα VLAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile) μέγιστο βεληνεκές 52 χιλιόμετρα.

Στον αντίποδα το ALEKSANDAR στη έκδοση “Long Range – αυξημένου βεληνεκούς” αξιοποιώντας σύγχρονα γεμίσματα ERFB πετυχαίνει μέγιστο βεληνεκές 37,5, με ERFB ΒΒ μέγιστο βεληνεκές 49 χιλιόμετρα και τέλος με βελτιωμένα προωθητικά γεμίσματα VLAP μέγιστο βεληνεκές 62 χιλιομέτρων. Κάθε πυροβόλο ALEKSANDAR υπηρετείται από μόλις 3 άτομα λόγω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών.

Eπίσης το ενδιαφέρον περιλαμβάνει και οπλικά συστήματα για το Πεζικό της Εθνικής Φρουράς. Ειδικότερα για τα περιφερόμενα πυρομαχικά RAVEΝ καθώς και τους εκτοξευτές Μ18 με βλήματα ALAS και KOSAVA 1.

Όχημα με απόθεμα 18 περιφερόμενων πυρομαχικών RAVEN
Εκτοξευτής Μ18 με βλήματα ALAS και KOSAVA 1.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκτός των περιφερόμενων πυρομαχικών RAVEΝ παρουσιάζει το όχημα Μ18 “OGANJ”. Το όχημα χαρακτηρίζεται για την ευέλικτη διαμόρφωση του και μπορεί να φέρει βλήματα ALAS ή βλήματα  KOSAVA. Πρόκειται για ένα νέο όχημα, μια σύγχρονη πλατφόρμα με υψηλό βαθμό θωράκισης, ευκινησίας και δυνατότητα να φέρει κατευθυνόμενα όπλα χειρουργικής ακρίβειας.

Τα βλήματα KOSAVA 1 έχουν μέγιστο βεληνεκές 50 χιλιομέτρων. Είναι πλήρως κατευθυνόμενα και ελεγχόμενα από τον χειριστή τους, ικανά να πλήττουν στόχους με ακρίβεια και κυρίως στόχους υψηλού ενδιαφέροντος (για στόχους όπως άρματα μάχης/ ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ προτείνεται το ALAS αντί των KOSAVA). Τα βλήματα KOSAVA διαθέτουν αισθητήρα ημέρας/ νύχτας και φέρουν εκρηκτική κεφαλή 100 κιλών.

Το έτερο βλήμα που φέρει το όχημα όχημα Μ18 “OGANJ” είναι το ALAS (Advanced Light Attack System) μέγιστου βεληνεκούς 25 χιλιομέτρων στην έκδοση Α και 60 χιλιομέτρων στην έκδοση Β. Επί του οχήματος Μ18 “OGANJ” φέρονται είτε 8 βλήματα ALAS είτε 8 βλήματα KOSAVA. Η τυπική σύνθεση περιλαμβάνει μεικτό αριθμό όπλων ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάλογα τον στόχο και την αποστολή.

Αναλυτικά η ανταπόκριση μας από το Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2021 με το σύνολο των σερβικών εκθεμάτων: