Αρκετές ήταν οι ανησυχίες και έντονος ο προβληματισμός έπειτα από δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη Κυπριακή Δημοκρατία να συζητά με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ την απόσυρση ρωσικών οπλικών συστημάτων που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά και ακολούθως τη παραχώρηση τους στην Ουκρανία. Το ζήτημα διευρύνθηκε ποικιλοτρόπως από πλευράς του DefenceReview.gr και του γράφοντος τόσο σε επίπεδο Εθνικής Φρουράς όσο και σε επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνουν ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΕΦ στον γράφοντα πρώτα απ’ όλα σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς καθώς και Υπουργείου Άμυνας δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα παρά τα όσα διακινούνται. Το ζήτημα ούτε που έχει συζητηθεί. Ακόμη όμως και εάν υπήρχε ανάλογη προσπάθεια η στάση και η θέση τόσο της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής ηγεσίας είναι κάθετα αρνητική. Τούτο διότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά είναι πλήρως αξιόμαχα, κρίσιμα και απαραίτητα για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετες πληροφορίες σε υψηλό επίπεδο από το Υπουργείο Εξωτερικών της της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν πως ούτε και εκεί έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Σημειώνεται επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε καθεστώς εμπάργκο οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ (εξαιρούνται τα μη φονικά όπλα όπως έγινε γνωστό επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2020).

Οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του υφιστάμενου υλικού ρωσικής προέλευσης και αντικατάστασης του από δυτικά οπλικά συστήματα συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος και αυξημένη χρονική διάρκεια υλοποίησης.

Για το μοναδικό οπλικό σύστημα που πράγματι υπάρχει συζήτηση ώστε να δοθεί είναι τα κυπριακά επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 στη Σερβία. Και εδώ όμως σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες το θέμα δεν έχει κλείσει και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το τελικό λόγο έχει η Ρωσία ώστε να δοθεί η έγκριση παραχώρησης προς τη Σερβία ενώ σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς μελετώνται και αξιολογούνται ευρωπαϊκά ελικόπτερα με ανάλογες ικανότητες.