Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Thales, στις 8 Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Φιλανδίας πραγματοποίησαν επιτυχημένη δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς Crotale NG (New Generation), εξοπλισμένο με τη θερμική κάμερα Catherine XP μέγιστου βεληνεκούς 22 χιλιομέτρων για στόχο επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους ή 16 χιλιομέτρων για στόχο επιπέδου επιθετικού ελικοπτέρου.

Η θερμική κάμερα Catherine XP είναι νέας γενιάς και συνεργάζεται με το σύστημα πρόσκτησης στόχου και ιχνήλασης του Crotale NG, το οποίο είναι ένα πολύ κρίσιμο υπό-σύστημα που βοηθά το χειριστή στη λήψη της απόφασης.

Η Catherina XP επιτρέπει στο χειριστή να έχει στη διάθεση του μια εικόνα του στόχου σε πραγματικό χρόνο (real-time), άμεσα διαθέσιμη, έτσι ώστε ο χειριστής να δρα άμεσα κατά της επερχόμενης απειλής.

Υπενθυμίζουμε ότι το Crotale NG χρησιμοποιεί το βλήμα VT1 και βρίσκεται σε υπηρεσία και από την Ελλάδα, στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Η Φιλανδία διατηρεί σε υπηρεσία 21 αυτοκινούμενα Crotale NG επί τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων XA-181 (6 x 6) υπό την ονομασία ITO-90M.

Στην Ελλάδα, η σύμβαση ύψους $ 266 εκατομμυρίων, για την προμήθεια 11 Crotale NG υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1999. Οι παραδόσεις των συστημάτων ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2002 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2002.

Μέχρι την έλευση των νέων συστημάτων η Γαλλία παραχώρησε, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τέσσερα συστήματα, τα οποία και της επεστράφησαν το 2002 (είχαν παραληφθεί από την Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2000).

Από τα 11 συστήματα, δύο χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ εννέα η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Μαζί με τα 11 συστήματα η Ελλάδα παρέλαβε και 176 βλήματα VT-1 μέγιστου βεληνεκούς 11 χιλιομέτρων και υψομέτρου 6 χιλιομέτρων.

Το Crotale NG ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 1990. Το βλήμα VT1 επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα Mach 3,5 και μπορεί να πραγματοποιήσει ελιγμό με φόρτιση 35G. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή 13 κιλών, ενώ το σύστημα ενσωματώνει παλμικό ραντάρ Doppler (S ζώνης συχνοτήτων) μέγιστου βεληνεκούς 20 χιλιομέτρων, ραντάρ ιχνήλασης (Ku ζώνης συχνοτήτων) μέγιστου βεληνεκούς 30 χιλιομέτρων, θερμική κάμερα μέγιστου βεληνεκούς 19 χιλιομέτρων και κάμερα ημέρας μέγιστου βεληνεκούς 15 χιλιομέτρων.