Δημοσίευμα του τουρκικού τύπου αναφέρεται στην επιχείρηση που διεξάγουν Τούρκοι καταδρομείς στην περιοχή Zap του Β. Ιράκ, επισημαίνοντας ότι εννέα έτη μετά την επιχείρηση GUNES του 2008, στην οποία συμμετείχαν μέλη των ΤΕΔ, Μονάδες της Ταξιαρχίας Καταδρομέων από την Bolu (Βιθύνιο) διεξάγουν επιχείρηση στο Β. Ιράκ.

Η είσοδος των Τούρκων καταδρομέων στο Β. Ιράκ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φέρεται να πραγματοποιήθηκε από την περιοχή Cukurca, την 16/10/17 και ώρα 00.03.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τουρκικά μαχητικά F-16, επιθετικά ελικόπτερα και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με αποστολή τον εντοπισμό και την καταστροφή των κρησφύγετων του ΡΚΚ, κυρίως σπηλιές που βρίσκονται στo όρος Kokozer.

Υπενθυμίζεται ότι το ΡΚΚ διαθέτει σημαντικά στρατόπεδα στην περιοχή Zap. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της επιχείρησης σκοτώθηκαν 16 μέλη της οργάνωσης και έχασαν τη ζωή τους 4 καταδρομείς, οι οποίοι φέρεται να έπεσαν σε ενέδρες με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σχετικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YENI SAFAK αναφέρει ότι η επιχείρηση που διεξάγεται στο Zap του Β. Ιράκ, εκτός από την καταστολή της δράσης του ΡΚΚ, έχει ως στόχο την προστασία Βάσεων στο Β. Ιράκ όπου υπάρχει παρουσία Τούρκων στρατιωτών και τη δημιουργία μιας περιοχής ασφαλείας.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα η ασφάλεια των εν λόγω στρατιωτικών Βάσεων τελούσε υπό την
ευθύνη των Δυνάμεων των Peshmerga, και ότι με την αποχώρησή τους, οι Τ.Ε.Δ., μέσω των επιχειρήσεων που διεξάγουν, επιχειρούν να καλύψουν αυτό το κενό. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι συνεχίζεται η στρατιωτική Άσκηση που διεξάγεται στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο (Σ.Σ. κοντά στην
μεθοριακή πύλη «Habur») με την συμμετοχή στρατιωτών από την 172η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, διευκρινίζοντας ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή σε κατάσταση αναμονής και πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δύνανται να παρέμβουν για να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας TURKIYE σχολιάζει ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος από τον Μ. BARZANΙ, αποτέλεσε αφορμή για τη βελτίωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχέσεων και της συνεργασίας της Τουρκίας με την Κεντρική Κυβέρνηση της Βαγδάτης. Παράλληλα επισημαίνει ότι το γεγονός ότι Άγκυρα και Βαγδάτη επιθυμούν η μεθοριακή πύλη «Ovakoy» -η οποία θα λειτουργήσει ως «εναλλακτική» της «Habur»- να αποτελέσει τη δίοδο πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών, οδηγεί τελικά την Βαγδάτη να αναθεωρήσει την άποψή της περί απομάκρυνσης των Τούρκων στρατιωτών από την στρατιωτική Βάση της Bashiqa, καθώς εκτιμά ότι η παρουσία τους θα συμβάλει στην ασφάλεια.