Η αντιαεροπορική άμυνα του Ρωσικού Στρατούς αναμένεται να ανανεωθεί ριζικά και να ενισχυθεί σημαντικά με νέα συστήματα από το 2022 και μετά, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Ήδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει ενημερώσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας σχετικά με τις ανάγκες και έχουν καταρτιστεί τα σχετικά προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν στην ανάπτυξη μιας νέας οικογένειας και γενιάς αντιαεροπορικών συστημάτων, τα οποία θα έχουν μεγάλο ποσοστό ομοιοτυπίας και θα είναι ικανά να αντιμετωπίζουν όλες τις σύγχρονες απειλές. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το 2020 θα πρέπει να κατατεθεί το αρχικό πλάνο εκσυγχρονισμού της αντιαεροπορικής άμυνας του Ρωσικού Στρατού, ενώ το 2022 θα πρέπει να κατατεθεί το τελικό πλάνο, να εγκριθεί και να αρχίσει η υλοποίηση του. Το διάστημα 2020-2022 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και οι δοκιμές των νέων συστημάτων, τα οποία θα αναπτυχθούν την περίοδο 2018-2020.

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς αναφέρει τη ριζική αναβάθμιση της αντιαρματικής άμυνας του Ρωσικού Στρατού, από το επίπεδο MANPADS (σήμερα Igla) έως το μεγάλο βεληνεκές (σήμερα S-300). Εκτός από την αναβάθμιση, το πρόγραμμα αναφέρει ότι όλα τα νέα αντιαεροπορικά συστήματα, από το πολύ μικρό έως το μεγάλο βεληνεκές, θα πρέπει να λειτουργούν και να επιχειρούν κάτω από ένα ενιαίο και κοινό δίκτυο διοίκησης και ελέγχου.

Η φύση και η έκταση του εκσυγχρονισμού είναι τέτοια που πηγές του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι είναι αναγκαία και η αλλαγή της τακτικής χρήσης των αντιαεροπορικών συστημάτων από τον Ρωσικό Στρατό. Σήμερα κάθε αντιαεροπορικός σχηματισμός λειτουργεί ως ανεξάρτητος. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και πλέον να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα σε επίπεδο διοίκησης και ελέγχου.

Σ’ αυτό θα βοηθήσει το υπό ανάπτυξη και υπό δοκιμή αυτόματο σύστημα ελέγχου αντιαεροπορικών συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει ως στόχο τη διασύνδεση και ολοκλήρωση των αντιαεροπορικών συστημάτων στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Το σύστημα ελέγχου, υποβοηθούμενο από την τεχνητή νοημοσύνη, θα αναλύει αυτόματα την εναέρια τακτική κατάσταση και θα διαβιβάζει διαταγές χρήσης των αντιαεροπορικών συστημάτων σε πραγματικό χρόνο, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το χρόνο απόκρισης της φίλιας αντιαεροπορικής άμυνας.

Προ της λήψης της απόφασης για τον τρόπο δράσης, το σύστημα ελέγχου θα αναλύει και θα συνεκτιμά πληροφορίες σχετικά με τη φύση της απειλής (μεμονωμένο ή σμήνος αεροσκαφών, τύπος αεροσκαφών), το επίπεδο της απειλής, την ταχύτητα, το υψόμετρο και την κατεύθυνση.

Εκτός από τον εκμηδενισμό του χρόνου αντίδρασης της φίλιας αντιαεροπορικής άμυνας, το νέο σύστημα ελέγχου θα προσφέρει και την κρίσιμη δυνατότητα της αντιμετώπισης μιας μαζικής αεροπορικής ή πυραυλικής επίθεσης με την ταυτόχρονη χρήση αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων με διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες.

Η ενοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας, από το πολύ μικρό έως το μεγάλο βεληνεκές, σημαίνει τη δημιουργία αλλεπάλληλων ζωνών άμυνας και αντιμετώπιση όλων των απειλών (μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, βαλλιστικά βλήματα).

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, τα νέα οπλικά συστήματα, σε πρώτη φάση, θα αντικαταστήσουν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Shilka, τα συστήματα μικρού βεληνεκούς Tunguska και Tor, τις εκδόσεις M1 και M2 του συστήματος Buk και τις αρχικές εκδόσεις του συστήματος S-300. Τα συστήματα Buk-3M, S-300V και S-300VM θα παραμείνουν σε υπηρεσία, αλλά κατόπιν ριζικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού.