Τον περασμένο Φεβρουάριο η Βουλγαρία αποφάσισε την υλοποίηση μιας σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικής αξίας $ 2,2 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια, μεταξύ άλλων, και νέων μαχητικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση των εν υπηρεσία MiG-29. Τότε, ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι το πρόγραμμα νέων μαχητικών αεροσκαφών δεν αφορά αποκλειστικά σε νέα, αλλά θα εξεταστούν και λύσεις για μεταχειρισμένα. Στο πλαίσιο αυτής της εξαγγελίας η Βουλγαρία εξετάζει και την περίπτωση προμήθειας μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block.40 (Barak 2020) από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι σε παρόμοια διαδικασία βρίσκεται και η Κροατία η οποία αναμένεται να επιλέξει μεταξύ των ισραηλινών μεταχειρισμένων F-16C/-16D Block.40 (Barak-2020) και των σουηδικών JAS-39E/-39F Gripen, στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης των 12 MiG-21bis/UMD που διαθέτει.

Στην προκριματική φάση του κροατικού διαγωνισμού συμμετείχαν δύο προτάσεις απόκτησης νέων αεροσκαφών (F-16 Block.70/.72 και JAS-39E/-39F Gripen) και δύο απόκτησης μεταχειρισμένων αεροσκαφών (F-16 Block.40 από το Ισραήλ και F-16 Block.30 από την Ελλάδα).

Στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν μία πρόταση από κάθε κατηγορία. Έτσι, από την κατηγορία των νέων αεροσκαφών το F-16 Block.70/.72 κρίθηκε πολύ ακριβό για τα δεδομένα της Κροατία (ως νέο αεροσκάφος, ως πακέτο αναβάθμισης κρίθηκε ιδιαίτερα συμφέρων), ενώ από την κατηγορία των μεταχειρισμένων αεροσκαφών προκρίθηκαν τα ισραηλινά Block.40 έναντι των ελληνικών Block.30, διότι τα Block.40 μπορούν να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper, ενώ τα Block.30 όχι.