Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήσαμε το DefenceReview.gr θέσαμε ως βασικό μας στόχο να προβάλουμε και αναδεικνύουμε τις προσπάθειες που καταβάλουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο λειτούργημα που επιτελούν με κόπο και θυσίες.

Άξια συγχαρητηρίων είναι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού καθότι με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο κατάπλους του ιστορικού θωρηκτού «Αβέρωφ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ένα δύσκολο εγχείρημα υλοποιήθηκε με άριστο τρόπο αποδεικνύοντας την συνέχεια στη ναυτική παράδοση και ναυτοσύνη του Πολεμικού Ναυτικού. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να επιδείξουμε προς του εθνικούς ευεργέτες και συγκεκριμένα προς την οικογένεια Αλέξανδρου Γουλανδρή η οποία ανέλαβε την πλειάδα των εξόδων του πλοίου για τη συντήρηση και τον δεξαμενισμό του ενώ το υπόλοιπο μέρος καλύφθηκε από μικρότερες δωρεές δίχως το Π.Ν να επιβαρυνθεί ούτε κατ’ ελάχιστο. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβει χώρα και τελετή ώστε να τιμηθούν όλοι όσοι συνεισέφεραν.

Η ιδέα να έρθει το θρυλικό θωρηκτό στη Θεσσαλονίκη υπάρχει από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας όταν αξιωματικοί του Π.Ν (τότε εν ενεργεία και τώρα εν αποστρατεία) πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θωρηκτού στα πλαίσια συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η τότε ιδέα δυστυχώς είχε απορριφθεί απόρροια της πολιτικής ηγεσίας κάτι που σήμερα στάθηκε δυνατό λόγω των συνθηκών δεδομένου ότι το πλοίο συντηρήθηκε και κρίθηκε αξιόπλοο ενώ ταυτοχρόνως είχαν βρεθεί τα χρήματα για την μετακίνηση του από δωρεές. Σημειώνεται ότι δωρεές έγιναν και από επιφανείς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης όπως είναι η οικογένεια Μασούτη.

Αξίζει να τονιστεί πως η έλευση ενός πλοίου 107 ετών στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα από ναυτικής απόψεως λόγω των πολλαπλών προκλήσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του Π.Ν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα πλοίο το οποίο στερείται μηχανών και ως εκ τούτων βασίζεται στα ρυμουλκά για την πορεία του. Οι 48 ώρες που βρέθηκε στο Αιγαίο μέχρις ότου καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απαίτησαν πρωτύτερο λεπτομερή σχεδιασμό ώστε να καλυφθεί και το πλέον ακραίο σενάριο. Εν πλω επέβαινε ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα για θέματα ασφαλείας ενώ είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε να υπάρχουν εφεδρικά απάγκια. Τη ρυμούλκηση του Θωρηκτού Αβέρωφ ανέλαβε η κοινοπραξία ρυμουλκών Protugs του Ομίλου Ζούρου.

Οι καιρικές συνθήκες συνηγόρησαν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Ο κατάπλους του πλοίου συνέπεσε και με την άσκηση ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017. Το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» καθ’ όλη τη διάρκεια της πλεύσης του προς τη Θεσσαλονίκη επιτηρούνταν από μονάδες επιφανείας του Π.Ν ενώ καθόλη τη διάρκεια του πλου συνοδεύτηκε προς τη Θεσσαλονίκη και από την φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ». Το Π.Ν στον εξαιρετικά λεπτομερή σχεδιασμό του για τον πλου του πλοίου προέβλεψε ακόμα και ζητήματα ασύμμετρων απειλών καθότι το θωρηκτό της Νίκης των Βαλκανικών Πολέμων είναι πλοίο με ιδιαίτερη αξία.

Η έλευση του πλοίου στη Θεσσαλονίκη είναι υψηλής σημασίας καθώς προβάλει τη ναυτική ιστορίας της χώρας μας πάντα ταυτισμένη με τη θάλασσα και το Αιγαίο, επιβεβαιώνει τη διαχρονική ναυτική παράδοση που διαπνέει το προσωπικό Π.Ν, διατηρεί ανεξίτηλη την μνήμη για τους ναυτικούς αγώνες του Έθνους, αναδεικνύει την πόλη της Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος και ειδικά στις νεότερες γενιές να επισκεφθούν ένα σπάνιο πλωτό μουσείο, αποδίδει φόρο τιμής στους πεσόντες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του ενδόξου Π.Ν που ουδέποτε υπέστειλε τη σημαία του, επιβεβαιώνει πως το Π.Ν είναι αυτό που διατηρεί την πρωτοβουλία δύσκολο και απαιτητικών εγχειρημάτων, όμως το σπουδαιότερο είναι συμβολισμός της ναυτικής ισχύος που στέλνει το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» επαναφέροντας στο νου μας τη φράση του πατέρα της Ιστορίας πως «έχουμε γη και πατρίδα, όσο έχουμε πλοία και θάλασσα».   

Οφείλουμε να πιστώσουμε τα συγχαρητήρια στην ηγεσία του Π.Ν που έφερε σε πέρας ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα. Προσωπικά στον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ μια λέξη του αρμόζει: Άξιος. Ευχόμαστε να είναι η αρχή για μεγαλύτερη παραμονή του θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ» στη Θεσσαλονίκη ώστε να το επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό και τέλος εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες θα ήταν ευχής έργον να βλέπαμε τον μπαρμπά Γιώργο στις ακτές της Λήμνου εκεί όπου πριν 107 χρόνια έγραψε σελίδες δόξας και τιμής στη σύγχρονη ιστορίας της πατρίδας μας.