Στις 16 Μαρτίου (δείτε ΕΔΩ) έγινε σε επιτελείς του Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με το ευρωπαϊκό αντιαρματικό πρόγραμμα ΜΜΡ BLOS  (Missile Moyenne Portée Beyond Line-Of-Sight). Την ενημέρωση έκανε η MBDA. Το πρόγραμμα MMP BLOS είναι ένα από τα ερευνητικά προγράμματα EDIDP (European Defence Industrial Development Programme) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο πλαίσιο της εφαρμογής των στόχων της PESCO (Permanent Structured Cooperation) Συντονιστής του προγράμματος είναι η Γαλλία και συμμετέχουν Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία και Κύπρος.

Στο επίκεντρο του προγράμματος είναι το νέο αντιαρματικό βλήμα MMP της MBDA (το βλήμα επιλέχθηκε τον Ιούλιο του 2020, το πρόγραμμα BLOS εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2018). Εκτός των τεσσάρων (4) κρατών, στο πρόγραμμα MMP BLOS συμμετέχουν και 10 εταιρίες και οργανισμοί: Royal Military Academy, John Cockerill Defense, FN Herstal, Thales Belgium, Xenics (από το Βέλγιο), Aditess, Cyprus Institute, SignalGenerix (από την Κύπρο) και Novadem, Safran (από τη Γαλλία), καθώς και τρείς (3) υπό-κατασκευαστές (η MILREM από την Εσθονία, η DELAIR από τη Γαλλία και η Carmenta από τη Σουηδία).

Στόχος του προγράμματος MMP BLOS είναι η ανάπτυξη ευρωπαϊκής αντιαρματικής ικανότητας μέσου βεληνεκούς, με την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε κίνδυνο για τον χρήστη και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας παράπλευρων ή φίλιων απωλειών. Το MMP BLOS θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικό σε ανοιχτό πεδίο και εντός κατοικημένων περιοχών. Μια από τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η αρχή της «συγκέντρωσης πυρών χωρίς την ανάγκη συγκέντρωσης μέσων», δηλαδή το κάθε σύστημα να είναι αυτόνομο και αποτελεσματικό, χωρίς την ανάγκη χρήσης δύο (2) συστημάτων για την προσβολή ενός στόχου.

Ως προς την ευελιξία, το πρόγραμμα στοχεύει σε ένα σύστημα που να είναι φορητό, αλλά και να μπορεί να ενσωματωθεί σε τακτικά οχήματα, τεθωρακισμένα οχήματα και (κυρίως) μη-επανδρωμένα οχήματα. Η τυπική διαμόρφωση ενός (1) πλήρους συστήματος MMP BLOS (φορητού) θα ενσωματώνει: Τον εκτοξευτή του βλήματος, το βλήμα MMP και σκοπευτικό (ημέρας και νύχτας), καθώς και ένα UAV μικρών διαστάσεων για τη διαδικασία της παρατήρησης και κυρίως της στοχοποίησης. Για την τοποθέτηση επί οχήματος, το σύστημα θα συνοδεύεται από πύργο και φυσικά τον φορέα.

Σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, που έχουν συμφωνήσει τα τέσσερα (4) κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το MMP BLOS θα πρέπει να επιχειρεί εξίσου καλά ημέρα και νύχτα, να επιτυγχάνει καταστροφή στόχου σε βεληνεκές 5 χιλιομέτρων, να μπορεί να εμπλέκει φανερούς και μη-φανερούς στόχους (μέσω της χρήσης UAV) και να έχει δυνατότητα εγκλωβισμού στόχου μετά την εκτόξευση. Όπως προείπαμε, στο επίκεντρο του προγράμματος είναι το αντιαρματικό βλήμα MMP. Πρόκειται για βλήμα 5ης γενιάς, το οποίο η Γαλλία έχει επιλέξει για την αντικατάσταση των MILAN και FGM-148 Javelin.

Το βλήμα ζυγίζει 15 κιλά, μαζί με το κάνιστρο εκτόξευσης. Ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή σχεδιασμένη να προσβάλει τεθωρακισμένους στόχους, στόχους ενισχυμένους με θωράκιση ERA πάχους 1.000 χιλιοστών ή καλά προστατευμένους στόχους, όπως είναι οι οχυρώσεις (σκυροδέματος πάχους δύο μέτρων). Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 4 χιλιομέτρων και ελάχιστο βεληνεκές 150 μέτρα (εκτός της χερσαίας έκδοσης έχει αναπτυχθεί και ναυτική έκδοση του MMP). Το MMP BLOS είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο, κατά την άποψη μας, η χώρα μας πρέπει να συμμετάσχει.