Ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο του Τουρκικού Υπουργείου Αμύνης που θέτει σε ισχύ τις εξής αλλαγές:

  • Η θητεία μειώνεται στους 6 μήνες για όλους, ακόμα και για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, και μετά από τον πρώτο μήνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους, και να μην υπηρετήσουν. Το ποσό για την εξαγορά των 5 μηνών είναι 31.000 Τουρκικές λίρες (4.500 Ευρώ).
  • Επίσης, επιτρέπεται για όσους επιθυμούν, να υπηρετήσουν επιπλέον 6 μήνες, αλλά με πλήρη μισθό και προτεραιότητα για θέσεις εφέδρων Αξιωματικών.

Η θητεία μειώνεται στους 6 μήνες για όλους, ακόμα και για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να πέσουν πολύ τόσο σε οροφές, όσο και σε ποιότητα. Διότι η 6μηνη θητεία κρίνεται ως εξαιρετικά ανεπαρκής για την παροχή κανονικής κι επαρκούς εκπαίδευσης.

Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τον Τουρκικό Στρατό, όπου αναμένεται η μείωση της οροφής του σε 200-250 χιλιάδες προσωπικό, με συνέπεια να μειωθούν αρκετά τα ποσοστά επάνδρωσης των Μονάδων του.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Αν και οι παραπάνω αλλαγές φαίνονται θετικές για την Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι οι Τούρκοι ο,τι κάνουν, το κάνουν με σχέδιο. Σκοπός τους είναι στα μέσα της μεθεπόμενης δεκαετίας (2033-2037), να έχουν μετατρέψει τις ΤΕΔ σε επαγγελματικές, και οι κληρωτοί να συμμετέχουν μόνο σε δυτερεύοντα καθήκοντα (καθήκοντα φύλαξης εγκαταστάσεων και ΔΜ).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους (TSK 2033), οι 4 Στρατιές θα μειωθούν σε δύο, τη Δυτική και την Ανατολική Στρατιά , και το Σώμα Στρατού στην Κύπρο θα μεταπέσει σε ενισχυμένη Μεραρχία. Επίσης, η θητεία θα μειωθεί στους 3 μήνες, όπου όλοι οι άνδρες θα εκπαιδεύονται στη χρήση του ατομικού οπλισμού, και στην εκτέλεση βοηθητικών καθηκόντων. Πέραν τούτου, θα αποσυρθούν (ή θα αποθηκευτούν) όλα τα παλαιά και πλεονάζοντα οπλικά συστήματα.

Ένας επαγγελματικός Τουρκικός στρατός 200-250 χιλιάδων (με τους βοηθητικούς κληρωτούς) είναι πολύ καλύτερος από έναν κληρωτό Στρατό 500+ χιλιάδων. Μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής:

  • Μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Δύναται να προετοιμαστεί αθόρυβα, και χωρίς καμία προειδοποίηση (χωρίς επιστράτευση).
  • Μπορεί να διεξάγει συνδυασμένες και διακλαδικές επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου.
  • Μπορεί να εκμεταλλευτεί τα σύγχρονα οπλικά συστήματα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
  • Οι αντιδράσεις της Τουρκικής κοινής γνώμης από τις όποιες πιθανές απώλειες θα είναι μειωμένες, λόγω του ότι είναι ένας εθελοντικός στρατός.
  • Οι επανδρώσεις θα είναι κοντά στο 100% με αποτέλεσμα οι Μονάδες του να είναι πλήρως ομοιογενείς και δεμένες.

Οι Τούρκοι συνεπώς, αντιλήφθηκαν έγκαιρα πως δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις σημερινές οροφές οπλικών συστημάτων, και επέλεξαν την μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων τους σε επαγγλεματικές, για να καλύψουν το παραπάνω κενό.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα, αν η τελευταία διατηρήσει τις ΕΔ της στην σημερινή τους μορφή.


Οι αντιδράσεις της Τουρκικής κοινής γνώμης από τις όποιες πιθανές απώλειες θα είναι μειωμένες, λόγω του ότι είναι ένας εθελοντικός στρατός.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα, η μοναδική της ευκαιρία, είναι η μία δεκαετία που της δίνεται για να προετοιμαστεί κατάλληλα. Της παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξει τι θέλει. Θέλει έναν επαγγελματικό στρατό, ή έναν στρατό από κληρωτούς;

Γιατί οι λύσεις στο παραπάνω πρόβλημα είναι δύο. Αν η Ελλάδα επιλέξει την πρώτη (τον επαγγελματικό στρατό), πρέπει να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη, και να προβεί σε μία άνευ προηγουμένου αναδιοργάνωση κυρίως του Ελληνικού Στρατού.

Αν επιλέξει όμως τη διατήρηση των κληρωτών σε μάχιμες θέσεις, τότε πρέπει να προβεί σε αύξηση της θητείας (στους 12-14 μήνες τουλάχιστον), σε ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, σε αλλαγή νοοτροπίας και σε αναδιάταξη δυνάμεων.

Επίλογος

Μεσοβέζικες λύσεις «ημιεπαγγελματικού» στρατού, με απουσία προσλήψεων επαγγελματιών στρατιωτών για μια 10ετια, και παραγκωνισμό των κληρωτών από όλες τις απόψεις, δεν επιτρέπονται. Πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες, γιατί αλλιώς «θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε». Διότι ο κίνδυνος είναι σοβαρός, και υπερβαίνει τις όποιες προμήθειες οπλικών συστημάτων. Οι ΤΕΔ αναμένεται να «αλλάξουν» επίπεδο, και είναι υποχρέωση της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας μας, να προετοιμάσουν κατάλληλα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.