Ο λόγος για το Mini Harpy ισραηλινής σχεδίασης και κατασκευής της εταιρείας ΙΑΙ που προωθείται στη διεθνή έκθεση «DSEI 2021». Φυσικά κεντρίζει το ελληνικό ενδιαφέρον λόγω των αυξημένων απειλών που προκ΄ύπτουν από τη τουρκική αεράμυνα.

To Περιφερόμενο Πυρομαχικό Μini Harpy κατασκευάστηκε από την Ισραηλινή IAI για να εκτελεί αποστολές σε ευρύ φάσμα γεωγραφικών συνθηκών, καθώς εκτοξεύεται είτε από χερσαία, είτε από ναυτική, είτε από εναέρια πλατφόρμα.

Έχει αυτονομία πτήσης 100 χιλιομέτρων, διαθέτει πολεμική κεφαλή βάρους 8 κιλών, για αναγνώριση στόχου χρησιμοποιεί ηλεκτροπτικούς αισθητήρες μεταφοράς εικόνας προς τον χειριστή, ενώ παράλληλα κινείται μέσω ηλεκτρικού κινητήρα.

Συνολικά ζυγίζει 40 κιλά, ελέγχεται μέσω σύνδεσης δεδομένων για πλήρη λειτουργία man-in- the-loop, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί για πλήρη επιχειρησιακή αυτονομία χωρίς την παρεμβολή κάποιου εξωτερικού παράγοντα.

Διαθέτει κάμερα που λειτουργεί σε ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο φάσμα, μπορεί να επιχειρήσει αποστολές άντι-ραντάρ (DEAD), παρέχοντας έτσι στις τακτικές δυνάμεις την δυνατότητα καταστολής ενός στόχου ενδιαφέροντος δεδομένου του μικρού ηχητικού-θερμικού αποτυπώματος που αφήνει, λόγω του ηλεκτροκινητήρα του.

Η δυνατότητα αναζήτησης-κρούσης οποιουδήποτε στόχου από οποιαδήποτε κατεύθυνση σε οποιαδήποτε γωνία, δίνει στο Mini Harpy σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε οποιοδήποτε γεωγραφικό περιβάλλον. Είναι ιδανικό για την καταστολή εχθρικών προωθημένων δομών ραντάρ, σταθμών επικοινωνίας και συστοιχιών Ελέγχου-Διοίκησης του εχθρού, δεδομένης της δομής των εχθρικών αισθητήρων.

Στα πλαίσια της επιχειρησιακής αξιοποίησης του Mini Harpy μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων δύναται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να δημιουργήσουν μια ζώνη υψηλών απειλών για τα αντιαεροπορικά συστήματα της Τουρκίας και φυσικά τους τουρκικούς S-400.