Σε πλήρη διαφωνία, στα θέματα «αγκάθια» των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, φαίνεται ότι κατέληξε η συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη με την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει τελεσίδικα στην αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Η απόφαση αυτή αναγκάζει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε κυρώσεις όταν εγκατασταθούν -τον ερχόμενο Οκτώβριο- οι S-400 στο τουρκικό έδαφος και να ακυρώσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει στα τάρταρα τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, υποστήριξαν οι πηγές.

Επίσης υπήρξε έντονη διαφωνία για το θέμα της τουρκικής τράπεζας HalkBank η οποία θα τιμωρηθεί με πρόστιμο δισεκατομμυρίων για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε ακύρωση του προστίμου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο τον παρέπεμψε στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πομπέο, έντονα ενοχλημένος, παρουσιάστηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η οποία αποφασίστηκε ενώ συνομιλούσε με τον κ. Τσαβούσογλου, για να μιλήσει για πέντε θέματα κλειδιά που απασχολούν την αμερικανική κυβέρνηση. Ένα από αυτά τα ζητήματα ήταν οι φυλακίσεις Αμερικανών υπηκόων, για πολιτικούς λόγους, στην Τουρκία, αλλά και Τούρκων πολιτών που εργάζονται για την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε την αποφυλάκιση των παραπάνω, αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση του Τουρκοαμερικανού επιστήμονα της ΝΑΣΑ, Σέργκαν Γκόλγκε, ο οποίος κατηγορείται χωρίς στοιχεία για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016. Ο κ. Πομπέο φέρεται να τόνισε ότι για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όλες αυτές οι υποθέσεις δεν διαφέρουν από την περίπτωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης.

Ο κ. Πομπέο δήλωσε τα εξής:

«Καλωσορίζουμε το θετικό μομέντουμ που ακολούθησε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και ανοίγουμε επιπλέον διαύλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη και άδικη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας του τοπικού προσωπικού και πολιτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της ΝΑΣΑ Σέργκαν Γκόλγκε.  Επιπλέον, συζητήσαμε την υπόθεση Κασόγκι και την ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Συρία, την στήριξη για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την επίτευξη μιας διαρκής και ειρηνικής επίλυσης στη διαμάχη της Συρίας».

Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού, η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στις αμερικανικές ανησυχίες για τη «συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη κράτηση Αμερικανών πολιτών» εκ μέρους της Τουρκίας.

Από την ανακοίνωση ο καθένας καταλαβαίνει ότι το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός με τον Τούρκο ομόλογο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως δια μαγείας, από την επίσημη ανακοίνωση απουσιάζει η εξής φράση του κ. Πομπέο:

«Καλωσορίζουμε το θετικό μομέντουμ που ακολούθησε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και ανοίγουμε επιπλέον διαύλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, αναφέρει τα εξής:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσει τη σημασία των πρόσφατων εξελίξεων στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο υπουργός επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη κράτηση Αμερικανών πολιτών και τοπικού προσωπικό (της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής) εκ μέρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της NASA Σέργκαν Γκόλγκε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία και να υποστηρίξουν την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας ειρηνικής και χρονικά βιώσιμης λύσης στη συριακή διαμάχη».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μετά τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους ανακοίνωσε ότι η αγορά των S-400 «είναι μια συμφωνία που έχει συναφθεί και δεν μπορεί να ακυρωθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν ανέμενε την αρνητική τουρκική απάντηση, καθώς έλπιζε ότι θα ακύρωναν την αγορά των S-400 και θα προτιμούσαν τους αμερικανικούς «Πάτριοτ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του απαιτείται να προχωρήσει στην αγορά και άλλων οπλικών συστημάτων, τα οποία -όπως τόνισε- θα μπορούσε να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία είναι μία κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω». Πρόσθεσε: «Όμως χρειάζομαι περισσότερους εξοπλισμούς και προτιμώ να αγοράζω από τους (δυτικούς) συμμάχους μας», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL