Στο πλαίσιο ανάπτυξης του υγειούς διαλόγου για τα ζητήματα αμυντικής πολιτικής συζητάμε με τον πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για μια πλειάδα εξοπλιστικών και αμυντικών ζητημάτων. Οι εξελίξεις στην Εθνική Φρουρά, τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν, οι εξοπλιστικές προτεραιότητες του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) και η γενικότερη αμυντική προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο προσκήνιο σε μια συνέντευξη από τον Αντιστράτηγο ε.α Ηλία Α. Λεοντάρη, επίτιμο Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Υπήρξε ένας από τους πλέον επιτυχημένους Αρχηγούς για την Εθνική Φρουρά ενώ επί ημερών του υλοποιήθηκαν κρίσιμα προγράμματα θωρακίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις από τη Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Γιάννης Νικήτας, DefenceReview.gr. Ποιες ήταν οι κυριότερες εξοπλιστικές ενέργειες επί των ημερών σας ως Αρχηγός του ΓΕΕΦ;

Η έναρξη της θητείας μου ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς συνέπεσε με την υλοποίηση της Α’ Φάσης του Σχεδίου Μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς. Ένα μακρόπνοο  σχέδιο που στοχεύει στη μετεξέλιξή της σε μια Ευέλικτη Διακλαδική Δύναμη, με υψηλό επίπεδο Μαχητικής Ισχύος και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας ώστε να αποτελεί ισχυρό παράγοντα αποτροπής και ικανή ν ’αναλάβει αποστολές σ όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, αν η αποτροπή αποτύχει.

Το σχέδιο αυτό συνοδεύεται και από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων αλλά και αναβάθμισης των υφισταμένων.

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω τις λεπτομέρειες του προγράμματος πέραν αυτών που  κοινοποιήθηκαν μέσω του τύπου. Αναφέρομαι δηλαδή:

Τα Πυροβόλα NORA (στα οποία δώσαμε τον τίτλο, Alexander the Great)

Τα UAVs

Την αναβάθμιση του συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης

Την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Αντιαεροπορικών Συστημάτων καθώς και των αντίστοιχων της Επάκτιων Συστοιχιών.

Την αντικατάσταση του οπλισμού και των επιχειρησιακών υλικών των Ειδικών Δυνάμεων.

Την ένταξη στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού και την επιχειρησιακή αξιοποίηση του πρώτου ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ»

Την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών

Υπάρχουν όμως και άλλα προγράμματα τα οποία είναι σ’ εξέλιξη και ελπίζω να ολοκληρωθούν όχι επειδή σχεδιάστηκαν επί θητείας μου αλλά επειδή είναι απαραίτητα για την Εθνική Φρουρά, και αναφέρομαι:

Στην ενίσχυση της Αντιαρματικής Ικανότητας του Στρατού Ξηράς, στην αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού της δύναμης,  στην ενίσχυση της Κυβερνοάμυνας, των Επικοινωνιών και των Συστημάτων Διοίκησης και Ελέγχου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης το πρόγραμμα του Συστήματος Ηλεκτρονικής Επιτήρησης της ΠΓΑ και των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας των Στρατοπέδων ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό προς όφελος της εκπαίδευσης.

Η αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς έλαβε χώρα τα προηγούμενα έτη.

Θεωρώ όμως ότι όλοι συμφωνούν ότι μεγάλης σημασίας είναι η επένδυση στο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου έπρεπε να γίνουν και κάποιες άλλες αλλαγές που αφορούσαν κυρίως στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού αλλά της επαγγελματικής του εξέλιξης.

Δηλαδή τη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων αξιολόγησης που θα:

 • εμπνέει την εμπιστοσύνη του προσωπικού προς τη φυσική του ηγεσία
 • προσφέρει ευκαιρίες για την πρόσκτηση γνώσεων και εμπειριών
 • εγγυάται την αξιοκρατία και την ανέλιξη των ικανών και καταλληλότερων στην κορυφή της ηγεσίας
 • επιτρέπει στα στελέχη να ονειρεύονται και να έχουν φιλοδοξίες στη σταδιοδρομία τους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έπρεπε επίσης να δείξουμε στην ένταξη των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΥΟΠ/άνδρες και γυναίκες σ’ όλες τις ειδικότητες) στη δύναμη.

Ήταν ένας νέος θεσμός με τον οποίο η Εθνική Φρουρά μετατρέπονταν κατά 60% σε επαγγελματική δύναμη και…. Έπρεπε να πετύχει.

Εκτιμάτε πως η Εθνική Φρουρά θα μπορούσε να συγκροτήσει μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών η οποία να είναι εγκαταστημένη στη Κρήτη ώστε να της εξασφαλίζεται προστασία δεδομένου πως στη Κύπρο τα αεροδρόμια είναι ευάλωτα ακόμη και σε βολές πυροβολικού και υπάρχει έλλειψη στρατηγικού βάθους. Υπάρχει η δυνατότητα ή κάτι τέτοιο είναι πολυτέλεια;

Η Κύπρος ως μια νησιωτική χώρα θα έπρεπε/πρέπει να στηρίζει την επιβίωσή της στη «θάλασσα» και στον «αέρα». Γι’ αυτό θεωρώ και έχω επανειλημμένα αναφέρει ότι η ανάπτυξη/αναβάθμιση της Αεροναυτικής διάστασης της Αμυντικής Ικανότητας της Εθνικής Φρουράς  θα έπρεπε να τύχει περισσότερης προσοχής.

Είναι καιρός να αντιμετωπισθεί πιο σοβαρά η εισαγωγή ενός ελαφρού Αεροσκάφους στη Πολεμική Αεροπορία της ΕΦ, καθώς επίσης να ενισχυθεί με ένα μικρό αριθμό μεταγωγικών πολλαπλών χρήσεων και γιατί όχι με ένα Εναέριο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησής/Διοίκησης και Ελέγχου (τύπου AWACS), προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στο επιχειρησιακό περιβάλλον της νήσου.

Σ’ ότι αφορά στην ουσία της ερώτησής σας. Μπορεί η Κύπρος να στερείται στρατηγικού βάθους αλλά αποτελεί το στρατηγικό βάθος της Ελλάδος. Οπότε η απάντησή μου είναι … ΝΑΙ, όλα θα μπορούσαν να γίνουν. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση αφενός υπερβαίνει τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της στρατιωτικής ηγεσίας και αφετέρου άπτεται της πολιτικής βούλησης των δύο κυβερνήσεων και θα πρέπει να είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης και επιχειρησιακής σχεδίασης.

Ως ιδέα το θέμα αυτό έχει συζητηθεί, σε χαμηλό επίπεδο, αλλά από την ιδέα έως την υλοποίηση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Σκεφθείτε ότι την Κρήτη και την Κύπρο τις χωρίζουν  400 περίπου μίλια ανοικτής θάλασσας και επιχειρήσεις σε τέτοιο βάθος απαιτούν ιδιαίτερη σχεδίαση, αεροπορική και ναυτική υπεροχή, καθώς και τακτική υποστήριξη.

Δεν πρόκειται λοιπόν περί πολυτέλειας αλλά για μια απόφαση στρατηγικού επιπέδου η οποία θα μπορούσε ν’ αποτελέσει και τη «σπονδυλική στήλη» του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου  Ελλάδος-Κύπρου.

Στον τομέα της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς παρατηρούμε πως δεν έχουν αποκτηθεί μονάδες κρούσης με αξιόλογες δυνατότητες όπως πυραυλάκατοι παρά μόνον περιπολικά ανοικτής θαλάσσης. Γιατί δεν υπάρχει μέριμνα προς την ενίσχυση του Ναυτικού; Είναι οικονομικό το ζήτημα;

Δυστυχώς έχει επικρατήσει η άποψη , γενικά και όχι μόνο για το Ναυτικό, που υποστηρίζει ότι …. «είμαστε μικροί, άρα ότι και να κάνουμε δεν θα έχουμε τύχη». Συμφωνώ με το πρώτο μέρος ότι είμαστε «μικροί». Διαφωνώ όμως με το δεύτερο. Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να αναπτύξουμε εκείνη την Αμυντική Ισχύ η οποία θα διασφαλίζει ένα επίπεδο ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ και θα μας επιτρέπει να αμυνθούμε επαρκώς και επιτυχώς. Επιπλέον υπήρχε και η αντίληψη ότι κάθε ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος θα εκλαμβάνονταν, από την «άλλη πλευρά», ως πρόκληση και θα αποτελούσε εμπόδιο στη διαδικασία επίλυσης του «Κυπριακού Προβλήματος».

BUK M1-2 της Εθνικής Φρουράς

Μελέτες εξ όσων γνωρίζω έγιναν και υπήρχαν από δεκαετίες, ωστόσο φθάσαμε στο 2015 για να υπογραφεί η συμφωνία για το πρώτο ΠΑΘ, έναντι των τριών που προέβλεπε η μελέτη. Προς αποφυγή κάθε παρανόησης δεν εννοώ, ούτε υποστηρίζω ότι θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί ναυτική δύναμη επιπέδου Ελλάδος ή Αιγύπτου, ή Τουρκίας. Θα μπορούσε όμως να δημιουργηθεί εκείνη η δύναμη που θα έδινε τη δυνατότητα της παρουσίας της στις περιοχές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρώ τέλος, ότι ήταν μάλλον πολιτική επιλογή παρά οικονομικό ζήτημα.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Εθνικής Φρουράς ενισχύθηκε καθοριστικά με την απόκτηση των ρωσικών Buk M1-2. Εξακολουθεί όμως να υφίσταται κενό στον τομέα της ύπαρξης ενός συστήματος μεγάλου βεληνεκούς ώστε να συμπληρώσει τα υφιστάμενα και να καλύψει την ανάγκη για αντιαεροπορική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς όπως για παράδειγμα οι γαλλικοί Aster 30. Είναι πολιτικοί οι λόγοι;

Είναι γεγονός ότι οι δυνατότητες της  Αντι-Αεροπορικής Άμυνας της Εθνικής Φρουράς είναι αρκετά υψηλές.

Ωστόσο η απειλή απ’ αέρος καθώς και η αντίστοιχη πυραυλική εξελίσσεται ταχύτατα και απαιτείται  η συνεχής αναβάθμιση των συστημάτων όπου αυτό είναι εφικτό ή η προμήθεια νέων αντίστοιχων δυνατοτήτων. Αποφεύγω να ονοματίζω οπλικά συστήματα για ευνόητους λόγους. Ωστόσο ένα Σύστημα Αντι-αεροπορικής Αμύνης θα πρέπει να καλύπτει τις τρέχουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις, να έχει προοπτική τουλάχιστον 20ετίας και δυνατότητα αναβάθμισης ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνω εδώ ότι Κυπριακή Δημοκρατία είχε βρει τη λύση στην Α/Α Άμυνα με την προμήθεια του συστήματος των S-300. Δυστυχώς και το εννοώ, ουδέποτε έφθασαν στην Κύπρο. Η «βαθιά αιτία» του κακού δεν έχει γίνει γνωστή  και οι λόγοι που έχουν αναφερθεί σε άρθρα ή σε βιβλία, ερμηνεύουν μεν, δεν πείθουν δε. Αν οι S-300 ήταν στο νησί πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα σ’ όλους τους τομείς.

Θεωρείτε με βάση την εμπειρία σας πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε να διατηρούν στη Κύπρο μόνιμα αεροναυτικές δυνάμεις όπως μαχητικά ή άλλες μονάδες κρούσης του ΠΝ όπως υποβρύχια ή πυραυλακάτους;

Νομίζω ότι εισερχόμαστε σε επιχειρησιακά θέματα τα οποία ασφαλώς άπτονται και πολιτικών αποφάσεων  και θεωρώ ότι είναι καλύτερα να αποφεύγονται αυτές οι συζητήσεις δημοσίως. Οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι έχουν γνώση της κατάστασης και χειρίζονται τα θέματα αναλόγως.

Το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς επί των ημερών σας ενισχύθηκε καθοριστικά με νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα και UAV συμβάλλοντας στη στοχοποίηση. Θα πρέπει η Εθνική Φρουρά να αποκτήσει πυραυλικά μέσα επαυξημένου βεληνεκούς;

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες κάθε χώρας αναπτύσσονται στη βάση των εκτιμήσεων για την ενδεχόμενη απειλή και του θεάτρου επιχειρήσεων όπου πρόκειται να ενεργήσουν. Θεωρώ λοιπόν ότι ο συνδυασμός των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με τα αντίστοιχα έξυπνα πυρομαχικά μπορούν να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Δεδομένου ότι υπήρξατε διοικητής 1ης Στρατιάς θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιες εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι οι κυριότερες εξοπλιστικές επιλογές για τον Ελληνικό Στρατό.

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια δεν έγινε καμία προμήθεια νέου οπλικού συστήματος, όπως επίσης είναι γνωστό ότι από τα τέλος της δεκαετίας του 1990 άρχισε να μειώνεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κυρίως από το 2010 οπότε σημειώθηκε η μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα.

Ελεύθεροι σκοπευτές του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς

Λόγω αυτού του κενού οι ανάγκες σήμερα είναι μεγάλες και ασφαλώς θα κοστίσουν αρκετά χρήματα.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας και να περιορισθώ στο Στρατό Ξηράς θεωρώ  ότι σ’ αυτό το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να ενταχθούν και τα εξής:

 • Προμήθεια UAVs (Armed and Non Armed)  και Anti-drone συστήματα
 • Μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμου
 • Ενίσχυση του Πυροβολικού και της Αντι-Αρματικής Άμυνας με Οπλικά Συστήματα, Πυρομαχικά (συμβατικά και πυραύλους) μεγάλου βεληνεκούς.
 • Βελτίωση των Επικοινωνιών και Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου
 • Επιθετικά Ελικόπτερα
 • Αντικατάσταση/Αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού
 • Προμήθεια νέου ΤΟΜΠ ή και ΤΟΜΑ

Συνολικά ωστόσο η Αμυντική Ισχύς της χώρας πέραν της συμφωνίας για τα Α/Φ RAFALE  και τις συζητήσεις για την επιλογή της νέας Φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό θεωρώ ότι  βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην  ενίσχυση των δυνατοτήτων:

 • της Κυβερνο-άμυνας
 • της Αντιαεροπορικής Άμυνας και
 • των Αμφιβίων Επιχειρήσεων.

Συνεχίζοντας στον ΕΣ ποιες πρέπει να είναι κατά την άποψη σας οι ενδεδειγμένες αλλαγές σε επίπεδο δομής δυνάμεων με γνώμονα πως οι διοικητικές παθογένειες είναι πολλές. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως αλλού βρίσκονται τα αποβατικά πλοία και αλλού οι πεζοναύτες ή τα ελικόπτερα και οι αεροκίνητες δυνάμεις.

Αναφέρεστε σ’ ένα θέμα το οποίο δυστυχώς έχει χάσει τη στρατιωτική του διάσταση και έχει αναχθεί σε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, μικροοικονομικών συμφερόντων και θεωρείται «μοχλός» ανάπτυξης για κάποιες περιοχές της χώρας. Ασφαλώς δεν αναφέρομαι στην περιοχή της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου.

Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε επίσης και την παράμετρο της «κλαδικής» προσέγγισης σε κάποια θέματα που άπτονται της Οργάνωσης, της Δομής Διοίκησης και της Επιχειρησιακής Διάταξης των Δυνάμεων.

Για κάποιους πολιτικούς ή τοπικούς παράγοντες η αναστολή υλοποιήσεως σχετικών πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στην «περιβόητη» αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των αναγκαίων μετεγκαταστάσεων μονάδων που τη συνοδεύουν,  έχει αναχθεί σε θέμα προσωπικού πολιτικού γοήτρου  και ενεργούν δυστυχώς για το προσωπικό και μικροπολιτικό τους συμφέρον μάλλον παρά για την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αναβάθμιση των αμφίβιων δυνατοτήτων του ΕΣ αποτελεί μια κατεπείγουσα ανάγκη.

Θα προτιμούσα, για λόγους ευνόητους, να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες καθώς και σε θέματα που έχουν σχέση και με την επιχειρησιακή σχεδίαση.

Η ανάμειξη αναρμοδίων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα θεωρώ ότι μόνο κακό προκαλεί. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να απαλλαγεί η διαδικασία από αυτής της μορφής τα «παράσιτα» και να δοθεί η δυνατότητα σ’ αυτούς που έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και την επιχειρησιακή διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων να κάνουν το έργο τους.

Σας βεβαιώ ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν.

Στον τομέα της θητείας ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα. Αρκούν τα επαγγελματικά στελέχη;

Η διάρκεια της θητείας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα στο Στρατό Ξηράς αφού εκεί συναντάμε τον όγκο των Οπλιτών Θητείας, ήταν διαχρονικά συνδεδεμένη με την ανάγκη για εκπαίδευση και την προπαρασκευή εκπαιδευμένης εφεδρείας αφενός και αφετέρου με την διατήρηση ενός υψηλού ποσοστού στελέχωσης των μονάδων μας.

Με την ένταξη στο στρατό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΟΠΥ, ΕΠΥ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κλπ) δόθηκε η δυνατότητα για μείωση της θητείας. Ακολούθως η θητεία εντάχθηκε στα προεκλογικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων  και εκεί χάθηκε κάθε ίχνος επιχειρησιακής αντιμετώπισης αυτού του θεσμού, που σημειωτέον αποτελεί και συνταγματική επιταγή. Έτσι με τον πολιτικό ανταγωνισμό σε έξαρση η θητεία έφθασε στους εννέα μήνες.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι θητεία μικρότερη των δώδεκα μηνών δεν έχει νόημα και δεν επιτυγχάνει κανέναν από τους στόχους που ανέφερα νωρίτερα.

Πέραν αυτού όμως η διάρκεια από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Για να επιτύχει ο θεσμός της στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να παρέχονται και οι κατάλληλες συνθήκες για την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή αξιοποίηση αυτού του δυναμικού.

Ανέκαθεν ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού «καταναλώνεται» για την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας των εγκαταστάσεων (στρατοπέδων, φυλακίων, αποθηκών κλπ), την ασφάλεια των συνόρων και άλλα έργα χρήσιμα μεν εκτός της κυρίας αποστολής του στρατού δε.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε την αξιοποίηση του θεσμού της στρατιωτικής θητείας, να μελετήσουμε τρόπους με τους οποίους θα περιορίσουμε τη σπατάλη του προσωπικού σε «αλλότρια έργα» ώστε να έχουν οι διοικητές διαθέσιμο όλο το προσωπικό τους για την εκτέλεση αποδοτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης,

Σ’ ότι αφορά στο επαγγελματικό προσωπικό (Αξιωματικοί, Μον Υπαξιωματικοί, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κλπ), το πρόβλημα έχει δύο όψεις.

Η πρώτη αφορά στους Αξιωματικούς  και Μον Υπαξιωματικούς των οποίων ο αριθμός δεν είναι επαρκής και αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές., ερμηνεύοντας, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, τις πρόνοιες των μνημονίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι ευχάριστο το γεγονός  ότι η πολιτική ηγεσία αντιλήφθηκε την κατάσταση και έχει ήδη αποφασισθεί  ανάλογη αύξηση για τα επόμενα πέντε έτη.

Η δεύτερη αφορά στις  άλλες κατηγορίες των στελεχών, (ΕΜΘ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κλπ), και ανεξάρτητα με ποιόν τίτλο έχουν προσληφθεί, θα πρέπει αφενός να ενισχυθεί ο αριθμός τους με νέες προσλήψεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και  αφετέρου θα πρέπει να μελετηθούν και να εξευρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος της γήρανσης του προσωπικού. Δεν μπορεί κανείς να εμποδίζει την εξελικτική βιολογική πορεία του ανθρώπου, ωστόσο υπάρχουν πρότυπα και μοντέλα που μπορούν να εφαρμοσθούν και στις Ένοπλες Δυνάμεις ούτως ώστε και μαχητική ικανότητα των μονάδων να διασφαλίζεται αλλά και το προσωπικό που βιολογικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να διοχετεύεται σε άλλους φορείς του δημοσίου και να παρέχεται δυνατότητα διαρκούς ανανέωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, στη Κύπρο βλέπουμε μια ενεργότερη εφεδρεία. Στην Ελλάδα τείνει να εγκαταλειφθεί. Δεδομένου ότι η πλήρης σύνθεση των μονάδων βασίζεται στην εφεδρεία γιατί παρατηρείται αυτή η εγκατάλειψη;

Είναι γεγονός ότι ο θεσμός της Εφεδρείας στην Κύπρο λειτουργεί με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και παρά τις όποιες αδυναμίες παρατηρούνται κατά καιρούς τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δυο θεσμών διότι τα μεγέθη, όλων των συνιστωσών είναι διαφορετικά, η απειλή έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά, η επαφή των εφέδρων με το  «πρόβλημα» είναι άμεση και η εχθρική απειλή ορατή, ανεξάρτητα σε ποια «γωνιά» των ελεύθερων εδαφών κατοικεί ο Έφεδρος ή και ο Εθνοφύλακας.

Σ’ ότι αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, δε θεωρώ ότι έχει εγκαταλειφθεί η εφεδρεία,  σίγουρα όμως δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Η ποιοτική κατάσταση της εφεδρείας είναι το αποτέλεσμα ή η συνέπεια της μείωσης της θητείας.

Αν στο παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός της μείωση των δαπανών για την περιοδική εκπαίδευση των εφέδρων και την πρόσκληση στις μεγάλες εθνικές ασκήσεις καταλήγουμε στην εικόνα που βλέπουμε σήμερα και δικαιολογημένα ίσως δημιουργεί αυτή την αίσθηση της «εγκατάλειψης».

Η εφεδρεία αποτελεί, όπως είπατε, σημαντικό μέρος της δύναμης που απαιτείται για την υλοποίηση των επιχειρησιακών μας σχεδίων και θα πρέπει να επανεξετασθεί ο θεσμός στη βάση των νέων δεδομένων.

Εκ μέρους του DefenceReview.gr σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας παραθέτοντας μας τη παραπάνω αναλυτική συνέντευξη με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Comments

 1. Στρατηγέ, οι έφεδροι στην Ελλάδα είμαστε παρατημένοι τελείως. Μας προαγετε χωρίς ούτε μια άσκηση από όταν απολυθηκαμε και αν ο μοι γένοιτο, θα πάρουμε ψυχές στην ευθύνη μας.

 2. Συγχαρητήρια κε.Νικητα.συνεχως εσείς και οι συνεργάτες σας μας παρέχετε υψηλού επιπέδου ενημέρωση.
  Θα ήθελα να σταθώ στα Νορα. Ξέρετε μήπως το ακριβές κόστος της προμήθειας τους?

 3. Κατι μου λεει οτι οι τουρκοι θα τα βρουνε με τους Aμερικανους, οι s400 θα μεινουν στα κουτια και τελικα θα παραλαβουν τα F35 και εμεις θα τρεχουμε παλι !

 4. «…ωστόσο υπάρχουν πρότυπα και μοντέλα που μπορούν να εφαρμοσθούν και στις Ένοπλες Δυνάμεις ούτως ώστε και μαχητική ικανότητα των μονάδων να διασφαλίζεται αλλά και το προσωπικό που βιολογικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να διοχετεύεται σε άλλους φορείς του δημοσίου…»

  Αν σταματήσουμε να βγάζουμε στην συνταξιοδοτική αχρησία ανθρώπους που έχουμε σκάσει ένα σκασμό λεφτά α τους εκπαιδεύσουμε μόνο και μόνο επειδή πιάνουν κάποιο ηλικιακό όριο, θα απογειωθούμε.

  Δύσκολο όμως, το ελληνικό κράτος και τα κόμματα κλπ είναι εντελώς δυσκοίλια, δύσκολα γεννάνε κάτι καινούριο..

 5. Άριστες οι απαντήσεις του στρατηγού.

  Μαθαίνουμε μόνο αυτά που επιτρέπεται – δεν παίρνουν οι αναγνώστες τις αποφάσεις.

  Επιτέλους ένα καρφί στους πολιτικάντηδες «παράσιτα» που έχουν πάρει τις ΕΔ στο λαιμό τους για να εξασφαλίσουν ίδιον όφελος.

 6. το προσωπικό που βιολογικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να διοχετεύεται σε άλλους φορείς του δημοσίου και να παρέχεται δυνατότητα διαρκούς ανανέωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  Αυτο ακριβως θελουν και οι ΕΠΟΠ.
  Οσο υπαρχει η νοοτροπια οτι ΕΠΟΠ = δημοσιος υπαλληλος, οποιαδηποτε αποπειρα δημιουργιας πυρηνα επαγγελματικου Στρατού ειναι θνησιγενης, και απλως θα απομυζα τους οικονομικους πορους του Κρατους, οπως ηδη εν πολλοις συμβαινει.

  Σρτα 40 τους ολοι οι ΕΠΟΠ-ΕΜΘ πρεπει να απολυονται των ταξεων του Στρατού, και να επανερχονται στον ιδιωτικο τομεα. Ο Στρατός μπορει να τους βοηθησει, για παραδειγμα με προγραμματα επαγγελματικης καταρτισης. Μεχρι εκει ομως.

  1. @NF
   Αγαπητέ φίλε,δυστυχώς ο θεσμός των εποπ και των εμθ-επυ,τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει ενας»εξυπνος»τροπος να γίνει κάποιος δημόσιος υπάλληλος και έφηβος συνταξιούχους.
   Είναι αδύνατο οι άνθρωποι αυτοί στα 40 τους να απορροφήθουν από τον ιδιωτικό τομέα,ειδικά σήμερα όπου η ανεργία καλπάζει,οι επιχειρήσεις ζητούν εργαζόμενους όχι πλήρους απασχόλησης.επισης ένας σαρανταχρονος με παιδιά μου είναι ασύμφορος σε σχέση με έναν 25αρι που θα μου στοιχίσει φθηνότερα .μη ξεχνάς ότι μιλάμε για άτομα με απολυτηριο λυκείου οπότε οι θέσεις εργασίας που θα καλύψουν καταλαβαίνεις τι θα είναι.αν δε συνυπολογίσουμε ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών εισέρχονται στην αγορά εργασίας,τότε καταλαβαίνεις ότι αν απολύσεις 40αρι εποπ είναι σαν να τον ρίχνεις σε ρωμαϊκή αρένα.
   Η γνώμη μου είναι Τέλος οι εποπ,υποχρεωτική στράτευση στα 18,για 2 χρόνια και οι διοικητεςωτων μονάδων να μπορούν να προτείνουν οπλίτες που έχουν αποδείξει ότι αξίζουν και έχουν κλίση , αν βέβαια και αυτοί το θέλουν,για επιλογή,για επταετία θητεία,όπου μετά θα μπορούν να επιλέγουν,για τα σώματα ασφαλειας.

   1. @Cp

    Θα διαφωνησω εν μερει.
    1. Χρειαζεται οπωσδηποτε ενας σκληρος πυρηνας επαγγελαμτικου στρατου. Φυσικα χρειαζεται και καθολικη στρατιωτικη θητεια οπως την περιγραφεις.

    2. Σε ολες τις χωρες οι επαγγελματιες στρατιωτες απολυονται οταν συμπληρωσουν το οριο ηλικιας ή ληξει το συμβολαιο τους. Ο «θεσμος» του ΕΠΟΠ- δημοσιου υπαλληλου μονο στην Ελλαδα υπαρχει.

    3. Στον ιδιωτικο τομεα δεν εινα ασυνηθιστο ενας υπαλληλος να αλλαζει επαγγελμα στα 40. Ουτε ειναι πολυ μεγαλος κανεις σε αυτην την ηλικια.

    4. Ο Στρατός μπορει να πληρωσει για την επανακαταρτιση των αποχωρουντων ΕΠΟΠ.

    4. Και αυτο που προτεινεις θεσμος επαγγελαμτιων στρατιωτων ειναι, αλλα σαφως εξορθολογισμενος.

    1. @ NF

     Ποια η αποψη σου για το παρακατω αρθρο ?

     https://doureios.com/se-anatheseis-4-5-dis-e-apo-to-elliniko-dimosio-stirizetai-to-business-plan-tis-elvo/

     Αν γινει κατι τετοιο θα προκειται για το μεγαλυτερο σκανδαλο του αιωνα. Αντι να αγοραζουμε σοβαρα οπλικα συστηματα θα αγοραζουμε τζιπακια για να τα κονομανε χοντρα επιχειρηματιες και πολιτικοι. Αν ειναι να κανουμε τετοιες ιδιωτικοποιησεις, τοτε παμε για τον γκρεμο.

     1. @G_P
      Tο να πω φιλε μου, το διαβασα και μου ανεβηκε το αιμα στο κεφαλι. Την ξερω την κομπίνα, αλλα δε φανταζομουν οτι θα ειχε τετοια εκταση και θα αφορουσε τετοιο ασυλληπτο ποσο. Πραγματικα απιστευτο. Οι λιγοστοι ποροι για την αμυνα της χωρας θα δαπανηθουν σε αχρηστα τζιποφορτηγάκια.
      Το μονο σκάνδαλο στη Νεοτερη Ελληνικη Ιστορια που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο απο αυτο, ειναι η διασπαθιση του αγγλικου δανειου το 1824-1825.
      Και με αφορμη αυτο, θα θυμισω μια φραση που ειχε πει τοτε ο φιλελληνας Τόμας Γκόρντον για αυτους που το καταβρόχθισαν, και το οποίο θα ταίριαζε γάντι σήμερα στον Κούλη και την παρέα του:
      «Ειναι ματαιο οι ιστορικοι και οι ρητορες να μας λενε οτι στην καρδια ανθρωπων που τους ελειπε η κοινή τιμιότητα υπηρχε αληθινος πατριωτισμός. »

      Oχι απλως παμε στον γκρεμο, αλλα αν αυτος ο λαος και το σωμα των Αξιωματικων αφησει αυτόν τον απατεώνα να ληστεύσει τοσο ξεδιάντροπα τη χωρα, τοτε σαφως και ηλθε η ωρα της ιστορικης ευθανασίας μας, οπως ειχε γραψει ο μεγας Π. Κονδύλης.

 7. Να δεχτούμε ότι η ΚΔ δεν μπορεί να αγοράσει και υποστηρίξει μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες και υποβρύχια. 4 πυραυλάκατους και 4 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα δεν μπορεί να έχει;

  1. Οχι, δεν μπορει. 4 πυραυλακατοι κανουν 700. 000.000, και 4 καλα ελικοπτερα ASW κανουν 200.000.000.
   Το ΑΕΠ της Κυπρου ειναι το 1/10 της Ελλαδας, δεν ειναι κανενα Ντουμπάι. Ομοιως και ο στρατιωτικος της προϋπολογισμος, γυρω στα 350.000.000. Ακομα και αν διπλασιαστει, παλι δεν γινεται. Και δεν μπορει να αγοραζουν πολεμικα πλοια οταν καλα καλα δεν εχουν Πυροβολικο, και εχουν ενα σωρο αλλες ελλειψεις στις χερσαιες δυναμεις.
   Δεν ειμαστε στο 1972. Πρεπει να καταλαβουμε οτι ο Τουρκος δεν ειναι πλεον περα απο τη θαλασσα. Το Προεδρικο Μεγαρο στη Λευκωσια δεν απεχει ουτε 3 χιλιομετρα απο τις τουρκικες θεσεις.
   Δικη μας δουλεια ειναι η αντιμετωπιση των αεροναυτικων δυναμεων της Τουρκιας, οχι της Κυπρου. Η Κυπρος οφειλει να εχει επαρκεις χερσαιες δυναμεις, ωστε να αμυνθει αποτελεσματικα στο εδαφος, οσο κρινεται το αποτελεσμα της ελληνοτουρκικης συρραξης σε Θρακη και Αιγαιο.

  2. @Chris
   Αγαπητέ φίλε,η προμήθεια πυραυλακατων που γράφεις δεν μπορεί να γίνει,για έναν ακόμη λόγο.δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε περιβάλλον αεροπορικής υπεροχής,της ΤΗΚ,θα έχουν την μοίρα του Φαέθων,και των τορπιλακατων του 1974.αν με την προμήθεια άλλων 18ραφαλ εμείς αποκτήσουμε την αεροπορική υπεροχή τότε θα μας είναι άχρηστες.
   Θα συμφωνήσω με τον αγαπητό φίλο NF,αεροναυτική κάλυψη της Κύπρου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Ελλάδος.καλο θα είναι οι αδερφοί κύπριοι τα χρήματα να τα επενδύσουν στην Ε.Φ.,η οποία έχει πολλές ελλείψεις.

   1. Δεν υπαρχουν αυτα που γραφετε παιδια λυπαμαι .
    Αφενος τα κοστη με εξοπλιστικα που εχουν συνεχεια και προγραμματισμο διαμοιραζονται οι πληρωμες μπορουν να παρουν χρονια κατοπιν συμφωνιας και δεν ζουμε στο 74 .Μια χαρα γινεται λοιπον ειδικα αν μιλαμε και για μεταχειρισμενα .
    Δεν χρειαζεται να εισαι Ντουμπαι απλα μια αυξηση του προυπολογισμου για ενα διαστημα αποληρωμης η καποια εκτακτη φορολογια υπερ της αμυνας.
    Αλλιως ολα θα χαθουν σε ελαχιστο χρονο.
    Η συγκριση μιας συγχρονης κορβετας πχ τυπου Saar 6 με τορπιλακατους σχεδιασης Β Παγκοσμιου ειναι αστεια και αποπροσανατολιστικη .
    Να υποθεσω οτι και τα υποβρυχια εναι ακριβα και κινδυνευουν και αυτα ..
    Ε ας παραδοθουμε απο τωρα λοιπον τι νοημα εχει;
    Η Κυπρος εχει και θαλασσιες περιοχες και εναεριο χωρο αρα πρεπει να εχει μονιμη παρουσια και οχι περιστασιακη απο την Ελλαδα και φυσικα θα πρεπει μαζι της να αντιμετωπισει αεροναυτικες δυναμεις της Τουρκιας, ποιος λεει το αντιθετο ,συνδυαστικα και σε ομαδες μαχης οχι φυσικα μονη της .
    Ποιος θα κανει επιδειξη σημαιας ;
    Αλλιως ας περιμενει να ερθουν τα ελληνικα πλοια εκατονταδες χιλιομετρα μακρυα και φυσικα οχι χωρις αντισταση .
    Οταν φθασουν αυτα η τα αεροσκαφη με περιορισμενο χρονο παραμονης τι νοημα θα εχει η παρουσια τους;
    Μερικα πλοια η αεροσκαφη θα νικησουν ;
    Αντιθετα η παρουσια Κυπριακων μεσων ηδη στην περιοχη θα αποτρεψει η θα μετριασει την προωθηση των θεσεων των Τουρκων η την απολυτη καταστροφη της ΕΦ στο εδαφος οσο απαιτειται ωστε να φθασουν ενισχυσεις απο την Ελλαδα και να γινουν οι απαραιτητες κινητοποιησεις δυναμεων και εφεδρων.
    Αν οι Τουρκοι καταλαβουν εδαφος πιστευει καποιος οτι η κατοπιν εορτης αφιξη των δυναμεων μας θα ανατρεψει το γεγονος και αν συμβει αυτο θα συμβει ευκολα η χωρις σοβαρες απωλειες;
    Δεν ειναι καλυτερο να προσπαθησουμε να αποτρεψουμε αυτο το ενδεχομενο αντι να τρεχουμε μετα να το ανατρεψουμε;

    Τι σημασια εχει ποσο απεχουν οι θεσεις της ΕΦ?
    Για να παραφρασω ρηση Ισραηλινου πολιτικου οταν του ειπαν ποσο απεχει το Τελ Αβιβ απο την Δαμασκο ,οσο απεχει η Λευκωσια απο τα κατεχομενα τοσο απεχουν και τα κατεχομενα εδαφη απο την Λευκωσια.
    Βλεπετε να ανησυχουν για τις δυναμεις τους οι Τουρκοκυπριοι;
    Τι επιχειρημα ειναι αυτο;
    Οσο απεχουν οι θεσεις μας στην Κυπρο απο τα κατεχομενα απεχουν και οι θεσεις των Τουρκων απο τα εδαφη μας .
    Με αυτη την’λογικη’δεν θα επρεπε να εχουμε απολυτως τιποτα στο εδαφος.
    Ο πρωην αρχηγος τα ειπε με σαφηνεια .
    Απαιτουνται αεροναυτικες δυναμεις τα αλλα ειναι φθηνες δικαιολογιες ενω τροποι και αγορας και χρησης υπαρχουν.
    Καποιοι δεν καταλαβαινουν με τιποτα.
    Τι θα πει υπαρχουν ελλειψεις στην ΕΦ ;
    Ας κατσουμε να επενδυουμε τα περιορισμενα χρηματα μας σε στοχους στο εδαφος λοιπον ενω η ΕΦ θα απουσιαζει στον αερα και την θαλασσα.
    Αλλο οι ελλειψεις και αλλο η πληρης απουσια κυριων συστηματων που θα καθορισουν μετην απουσια η παρουσια τους την συγκρουση .Επενδυοντας μονομερως σε μια επιγεια δυναμη αγνοωντας αλλους κλαδους απλα επενδυουμε στην ηττα.
    Η ΕΦ αλλωστε δεν θα πολεμησει μονη αλλα εστω και μερικες μοναδες απο το μηδεν που βρισκεται σημερα θα κανουν την διαφορα αποδεσμευοντας η ενισχυοντας αντιστοιχες του ΠΝ η φθανοντας πρωτες σε περιοχες ενδιαφεροντος.
    Κριμα που οι ψυχολογικες επιχειρησεις της Τουρκιας εχουν επηρεασει καποιους τοσο ωστε να θεωρουν την αναγκη αποκτησης των αναγκαιων ματαιη.

    1. @ETS
     Αγαπητέ φίλε,όταν έγραψα για το Φαέθων και τις τορπιλακατους του 1974,σκοπός μου ήταν να καταδείξω την καταλυτική σημασία της αεροπορικής υπεροχής.για αυτό άλλωστε το Π.Ν.ζηταει πλοία με ικανοτητα αεραμυνας περιοχής,γιατί απλά ο,τι διαφορετικό είναι ξεγραμμενο πέραν της γραμμής Κρήτης Ρόδου.
     Η απόκτηση αεροπορικών μέσων και πλοίων επιφάνειας δεν είναι μόνο όπως καλύτερα ξέρεις από εμένα μόνο η αγορά των μέσων είναι και οι υποδομές.το ποσό αυτό η σημερινή κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει.η παροιμία λέει ότι το ένα χέρι πλένει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο.η Ελλάς έκανε ένα σημαντικό βήμα με την αγορά των 18ραφαλ,μένει ένα ακόμη βήμα η αγορά άλλων 18,τα οποία σε συνδιασμο με τα Μιράζ 2000 και τα όπλα τους καθιστούν την Π.Α. κυρίαρχη πάνω από την Κύπρο.αυτα και η ναυτική παρουσία είναι η υποχρέωση της Ελλάδας.οι κύπριοι όπως πήραν τα 24 Νορα θα πρέπει να πάρουν αλλά 24,άρματα μάχης,Λορα,ε/Π ελικόπτερα κ.α.,αυτά μπορούν αυτά πρέπει.αν ενεργούμε σε συνεργασία κάθε προμήθεια είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του Αττίλα.
     Ηττοπαθης φίλε μου δεν υπήρξα ποτέ,έχω γράψει ότι συνορα μας είναι οι ακτές της Κυρήνειας, όπως επίσης ότι η Κύπρος είναι εθνικο έδαφος και κάποιος με είπε και χουντικο…

     1. Δεν μιλαμε επι προσωπικου επιπεδου .Ενας πατριωτης μπορει να γινει αθελα του φορεας ηττοπαθων αποψεων επειδη παρουσιαζονται απο καποιους ως σωστες στην ουσια ομως δεν ειναι.Δεν κατακρινω τον φορεα αλλα την αποψη.
      Δεν χρειαζεται απαραιτητα αεραμυνα περιοχης αλλα ενας αναγκαιος φορτος ΑΑ πυραυλων,ecm και ciws .Κανενα μεσο δεν ειναι καταδικασμενο οταν δρα συνεργατικα με αλλα πχ αεροπορια και ναυτικο αυτο λεμε.
      Χρειαζονται πολλα περισσοτερα δυστυχως αφου ο πολεμος θα κριθει στον αερα και την θαλασσα.
      Τετρακοσια Nora να αγοραστουν αυριο δεν θα αλλαξουν τους συσχετισμους παρα μοναχα στον τομεα των πυροβολων αλλα μια στρατηγικη αγορα θα αλλαζε ολοκληρη την ισορροπια .
      Κυπρος ελευθερη σημαινει ΠΑ και ΠΝ ειτε πλοιων ειτε υποβρυχιων τα υπολοιπα ειναι απλα ημιμετρα .

  3. Είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει, όπως και η Ελληνική Δημοκρατία κυρίως εγγενή προβλήματα που εμποδίζουν την επιτυχή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων. Το ένα είναι η εκτεταμένη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Να υπενθυμίσω την κατασπατάληση μέρους των χρημάτων για το ταμείο άμυνας για εξυπηρέτηση πελατειακών εκλογικών αναγκών (επιδόματα κλπ.) . Αυτά τα χρήματα από μόνα τους (3.5 δις) έφταναν να καλύψουν τις παραπάνω αγορές σε βάθος δεκαετίας αν θεωρήσουμε το συνολικό χρόνο υλοποίησης των δύο αυτών προγραμμάτων. Αλλά και άλλες που ορθά αναφέρεις ότι χρειάζεται η ΕΦ. Αν από το 2004 είχαν ξεκινήσει σήμερα θα υπήρχε δαιφορετική εξέλιξη της ενεργειακής διπλωματίας. Όταν ξεκινάς πρόγραμμα οριοθέτησης ΑΟΖ και εκμετάλευσης οικοπέδων πρέπει να κάνεις και ανάλυση κινδύνου και να προετοιμαστείς για την υπεράσπιση των συμφερόντων σου. Αυτό δε γίνεται με άοπλα ΠΑΘ. Η Ελλάδα σαφώς έχει ευθύνη να υπερασπιστεί αλλά αλλιώς θα το κάνει αν οι κυπριακές ναυτικές δυνάμεις είναι μηδέν και αλλιώς αν έχει αξιόμαχες μονάδες.
   Το δεύτερο εγγενές πρόβλημα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος, και αναφέρεται και στο άρθρο. Δεν γίνονται εξοπλισμοί για λόγους φόβου και κατευνασμού του αντιπάλου. Ο αντίπαλος όμως έφερε 70 Leopard και αρκετά Firtina στα κατεχόμενα για να εκβιάσει με τη στρατιωτική του ισχύ, αλλά ίσως και να τα χρησιμοποιήσει αν δοθεί η ευκαιρία. Έφερε τα ερευνητικά του μέσα στην ΑΟΖ και η ΚΔ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Προσπαθεί συνεχώς να κλέψει χωράφια, δηλαδή γη από την ουδέτερη ζώνη. Προσεταιρίστηκε τα Βαρώσια. Η ψευδαίσθηση λοιπόν ότι ο κατευνασμός του αντιπάλου θα φέρει το επιθημυτό αποτέλεσμα έχει καταρεύσει στην πράξη.
   Το δεύτερο πρόβλημα νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος σε ΕΔ / ΚΔ είναι ότι η ένταξη σε ΕΕ αυτόματα αποτελεί εγγύηση ασφαλείας. Η ψευδαισθηση αυτή καλλιεργήθηκε τεχνηέντως γιατί από τη μιά απαλλάσει την πολιτική ηγεσία από τις ευθύνες της αντιμετώπισης της προβληματικής τουρκίας. Καλλιεργήθηκε και σε μας το λαό που το δεχτήκαμε σε μεγάλο βαθμό γιατί μας απαλλάσει και μας από την ευθύνη της υπεράσπισης της χώρας μας. Και αυτή η ψευδαίσθηση έχει πλέον καταρεύσει πλήρως. Πρέπει λοιπόν και οι πολιτικοί μας και εμείς να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Στα πλαίσια αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η προμήθεια μονάδως του επιπέδου που ανέφερα είναι και εφικτές και απαραίτητες. Ο θρασύδειλος (Τουρκία) εκμεταλεύεται το φόβο του δειλού (Ελλάδα.Κύπρος) για να κάνει τη δουλειά του. Όποιον βλέπει χωρίς επαρκή στρατιωτική ισχύ (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Αρμενία) του επιτίθεται. Είναι απλά τα πράγματα.

 8. Εξαιρετικη και διαφωτιστικη συνεντευξη .
  Οι ηττοπαθεις πολιτικαντηδες υποδειγματος κυβερνωντων αλλα και αλλων βασταζων του εχουν με την ανοησια τους καταδικασει την Κυπρο σε εξοπλισμους επιπεδου αφρικανικης μπανανιας η ενοπλης πολιτοφυλακης χωρις Ενα αεροπλανο η πυραυλοφορο σκαφος επειδη καποιοι ασχετοι ετοιμοι να παραδωσουν τα παντα με συνομιλιες στον εχθρο εβγαλαν φυρμανι οτι δεν θα εχουν καμια τυχη απεναντι στην Τουρκια λες και θα αντιμετωπισουν ολη την ΤΗΚ μαζι η ολα ειναι χαμενα .
  Λες και δεν υπαρχουν καταφυγια ,αυτοκινητοδρομοι ,εναλλακτικοι κατεστραμμενων αεροδιαδρομων ,ΑΑ συστηματα εναντιον βολιδων πυροβολικου,αεροσκαφη ανεφοδιασμου σε πτηση ,σχεδιασμοι και τακτικες αλλα προφανως αν εισαι ραγιας βρισκεις δικαιολογιες να ΚΑΝΕΙΣ κατι βρισκεις αντιθετα πολλες ωστε να ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ.
  Κατα τα αλλα επαιτουμε και συμμαχιες .
  Μιλαμε για τετοια αχαρακτηριστα ατομα που προτιμουν να μιλουν με τους βιαστες και εισβολεις Τουρκους και τα νησιωτικα Μινιονς τους παρα να ‘στρατιωτικοποιησουν’οπως βλακωδως λενε την Κυπρο.
  Προφανως στο Ισραηλ δεν θα ηταν ουτε οδοκαθαριστες αλλα εδω παιρνουν αποφασεις για το μελλον του Κυπριακου ελληνισμου και τα ολεθρια αποτελεσματα τα βλεπουμε καθημερινα.
  Η ηττοπαθεια και η μιζερια που περιγραφει ο αρχηγος ειναι συγκλονιστικη και εξωφρενικη μαζι για σοβαρο κρατος.
  Ακομα και οι αγορες που προωθησε ειναι αστειες σε μεγεθος και υποθετω εδωσε μαχη ακομη και για την υλοποιηση αυτων των ελαχιστων.
  Δεκαετιες οι Κυπριοι κατακλεβουν το ταμειο αμυνας και αν τα κονδυλια χρησιμοποιουνταν σημερα θα ειχαν με βεβαιοτητα μια μοιρα αεροσκαφων ,τουλαχιστον δυο υποβρυχια και δυο τρεις κορβετες με βαρυ οπλισμο ενω τωρα ασχολουμαστε με περιπολικα με πολυβολακια και αναιμικες αριθμητικα αγορες πυροβολων ενω η τεχνολογικη πρωτοπορια αγνοειται αφου κανενα οπλισμενο drone η MΕΑ αυτοκτονιας δεν διαθετει η αφημενη ΕΦ μονο μεταξυ αλλων ,μονο ασχολουμαστε με ησσονος σημασιας αγορες που απλα ειναι το απολυτως αναγκαιο και αναποδραστο για να εχουμε στοιχειωδη αμυνα.
  Δεν νομιζω υπαρχει διαθεση επιβιωσης για την Κυπριακο λαο χαθηκε μεσα στις αυταπατες της οικονομικης ανεσης και των συστηματικων διαδοσεων περι ειρηνικης συνυπαρξης και αντεθνικης προπαγανδας των απατεωνων που οριζουν την μοιρα του.
  Οταν το αυτονοητο της εθνικης επιβιωσης δαιμονοποιειται με μανια στον βωμο του ξεπλυματος του δολοφονου τοτε δεν υπαρχει μελλον.
  Οποιος πιστευει οτι χωρις ετσω και στοιχειωδες ΠΑ η ΠΝ η Κυπρος εχει ακομη και ελαχιστες ελπιδες να σωθει απο αυτο οου ερχεται μαλλον βλεπει καποιο ονειρο.
  Προβλημα επισης παραμενει η μη καταγγελια του αφοπλισμου απο στρατιωτικους επωνυμα και κατα την διαρκεια της θητειας τους με μαζικες παραιτησεις και δημιουργια κινηματος διαμαρτυριας ωστε να ασκηθει πιεση στον ανικανο πολιτικο κοσμο της Κυπρου.
  Μετα το Αρτσαχ τι μαθηματα αποκομισαν στην Κυπρο;
  Αν κρινουμε απο την ραστωνη και τις επικινδυνες πολιτικες επιλογες διαλογου με καθε κοστος κανενα.
  Αν κρινω απο την συνεντευξη υπαρχει υγιης αντιληψη των προβληματων των λυσεων και των αναγκων της ΕΦ αλλα ολα σταματουν μπροστα στην πολιτικη βλακεια και τον προθυμο αφοπλισμο και την αυτιστικη σχεδον μανια για »συνομιλιες» με μονιμο χαμενο την Κυπρο..
  Ευτυχως ο αρχηγος προκρινει σε πεισμα των ασχετων οσα προτεινουμε χρονια δηλαδη την αποκτηση αεροσκαφων και μοναδων επιφανειας .
  Το οτι αυτη η κρισιμη απαιτηση ,μονη συνθηκη για καποιας μορφης νικη η επιτυχημενη αμυνα δεν θα εχει καμια τυχη με τον σημερινο πολιτικο κοσμο και την κοινωνικη ναρκωση των εθνικων ενστικτων ειναι βεβαιο.
  Ο εχθρος της Κυπρου ειναι πρωτα εντος της και μετα εξωτερικος.

 9. Oι S-300 πρεπει να φυγουν απο την Κρητη και να μεταφερθουν στην Κυπρο.

  Ο λογος που δεν τοποθετηθηκαν στην Κυπρο ειναι επειδη οι Κυπριοι εκαναν το λαθος και ανακοινωσαν δημοσια οτι αγορασαν τους S-300. Bγηκαν τοτε οι Τουρκοι και ελεγαν οτι οι πυραυλοι αυτοι ειναι επιθετικοι βαλλιστικοι πυραυλοι, που απειλουν την Τουρκια και κατι τετοια παραμυθια. Φοβηθηκε ο Σημιτης και τους εβαλαν τελικα στην Κρητη, προσωρινα, αλλα στην Ελλαδα οπως ειναι γνωστο, ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου.

  Τωρα πλεον οι λογοι τοποθετησης στην Κρητη δεν υπαρχουν, η Κυπρος ειναι μελος της Ευρωπαικης Ενωσης, ενω η ιδια η Τουρκια εχει S-400, δηλαδη πιο εξελιγμενη εκδοση του συστηματος. Αυτο που πρεπει να γινει ειναι το εξης, ενα βραδυ πρεπει να μεταφερθουν οι S-300 και να τοποθετηθουν στην Κυπρο χωρις να ενημερωθει κανεις οπως εγινε με τους BUK M1, ωστε να προστατευεται το Νησι. Kαι οταν οι Κυπριοι θελουν, τους δειχνουν στα ΜΜΕ.

 10. Βασικά δεν φοβήθηκε ο Σημίτης αλλωνών τρέχαν τα ζουμιά στα πόδια και η συμβιβαστική λυση για να μην τους ισοπεδώσουν οι Τουρκοι ηταν να πάνε Κρήτη γιατι μέχρι να φτάσουμε εμείς προς βοήθεια επίπεδη η Κύπρος.
  Α ξέχασα ακόμα και τώρα βοήθεια θα περιμένουν γιατι με τόση μάυρη οικονομία χρόνων τα έκαναν πισινες και βίλες.
  Κάνας ουσιαστικός εξοπλισμός γιοκ. Λέμε τωρα ενα 30% στο κόστος αγορας αεροσκαφων ανεφοδιασμού με μικτά ελληνοκυπριακα πληρώματα, την αγορά των Mirage 2000C με ένα μίνι εκσυγχρονισμό απο το Ισραηλ (λόγω καλής σχέσης) για να ρίχνουν python, ΤΠΚ ρουσσεν 2-3 και κάνα υποβρύχιο κλπ
  Δεν πειράζει όμως θα σκάσει κάτι αντίστοιχο που έσκασε με εμάς το καλοκαίρι και τρέξαμε / ξυπνήσαμε (ευτυχώς) αλλά αμφιβάλλω για τους Κυπριους θα φωνάζουν πάλι η Ελλάδα δεν κλασικά.
  Sleep Well

 11. Ελλάδα και Κύπρος έχουν το ίδιο βασικό πρόβλημα. Το πολιτικό προσωπικό. Από εκεί και πέρα ας ελπίσουμε ξανά στον παράγοντα τύχη.

 12. »Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια
  τα σελίνια μονά και διπλά
  τα μονόλιρα, πεντόλιρα και που ‘ντα
  ο πεζεβέγγης που τα `χει στην πούγγα, ω, ω»

  Βγάλτε τα από την Πούγγα και κάνετε κανένα εξοπλισμό αδέρφια

  1. 4 Gowind 2500 κανουν 1.2 δισ. ευρω. 3 ετησιοι αμυντικοι προϋπολογισμοι της Κυπρου. Με τα λεφτα αυτα μπορουν να συγκροτησουν ενα πανισχυρο Πυροβολικό, ή να παρουν 100 υπερσυγχρονα αρματα μαχης Leclerq, ή ΑΑ πυραυλους SAMP-T. Oτιδηποτε απο τα παραπανω θα ανετρεπε πληρως τα δεδομενα στο νησι.

   1. Και φυσικα χωρις ναυτικο θα αφησουν την Κυπριακη ΑΟΖ στη καλη θεληση της Τουρκιας που την εχει κανει κοσκινο. Αυτο συνεπαγεται φυσικο αεριο και East Med αγωγος γιοκ γιατι κανεις αλλος δεν θα ερθει να κανει πλατες στην Κυπρο αν δεν δειξει οτι ειναι ετοιμη να το κανει μονη της. Ελεος πλεον με το ειμαστε μικροι και ο Τουρισμος ειναι το μονο που μπορουμε να κανουμε.

   2. Nαι συμφωνώ να πάρουν 5 υποβρύχια scorpene που είναι Γαλλικής προελεύσεως και καμία 20-αρια επιθετικά drones (ucav) και 150 τανκς Leclerk ,πολλά ρουκετοβόλα μακράς εμβέλειας τύπου rm 270 ή κάτι αντίστοιχο αφού δεν μπορούμε με αμερικάνικα ,αντιεροπορικά sampt -astir 30 , iron domme και στα κρυφά βαλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια 100 κμ και επίσης να κατασκευαστούν υπόγειες αποθήκες 10 μετρα κάτω απο το έδαφος με τερράστιο απόθεμα πολεμικού υλικού με εναλλακτικές πόρτες εξόδου από τυχόν βομβαρδισμό.Αν συνεχίζαμε από το 2005 με ένα υπολογισμό γύρω στα 350 -420 εκ ευρώ το χρόνο πλυν της χρονίες 2012 -2013-2014 και 2015 τώρα θα μιλούσαμε διαφορετικά.

 13. Υπάρχουν και οι S-300 που πρέπει να μεταφερθούν καποια στιγμή στην Κύπρο, ούτως ή άλλως εδώ μάλλον σε φάση αφασίας ειναι!
  Από εκεί και πέρα όπως και οι ASTER ειναι ακριβό σπορ και δυσκίνητο παραμένοντας στατικό…

  Ιδανικά για την Κύπρο ειναι μερικά ακόμα νεότερα BUK με παράλληλη αναβάθμιση των παλαιοτέρων…

 14. Δηλαδη τοσο ασηκωτο φορτιο ειναι για τον προυπολογισμο των κουμπαρων να αγορασουν 4 KC-135 απο αυτα που αποσυρουν οι Γαλλοι και να μας τα παρκαρουν μονιμα στη Σουδα ή το Ακτιο;

 15. Η ΕΦ να επαναφέρει την θητεία εκεί που ήταν(όπως και ο ΕΣ) γι αρχή κα ινα ξεχάσουν τα δόγματα με τοςυ ΕΠΟΠ/ΣΥΟΠ και άλλα τέτοια που έχουν διαλύσει τους προυπολογισμούς άμυνας. Ήδη φαίνεται (για εμένα πάντα) η διαφορά στο ΣΩΒΕ μεταξύ ΣΥΟΠ(πληρωμένους μηνιαία που θα έπρεπε να ‘πετάνε’) και όταν έβλεπα ασκήσεις με στρατιώτες θητείας. Έλεος με αυτούς τους διορισμούς. Επίσης να γίνει η προμήθεια των επιπλέον Τ-80 και να συνεχίσει η προμήθεια ΒΜΡ-3 αφήνοντας τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ (να λάβουν RWS) ώστε να συμπληρωθούν οι αριθμοί (Τα VAB σε στρατονομία, ασφάλεια βάσεων/μονάδων αστικού αγώνα και απόσυρση των caracal.Εννοείται πάντα μιλάμε για μεταχειρισμένα από Ρωσία και για εμένα οι ανάγκες είναι για ακόμα 3 επιλαρχίες συν 2 μ/κ τάγματα. Το πυροβολικό με ακόμα μια παρτίδα NORA των 24 «κλείνει» μαζί με αναβάθμιση των Μ-68. Α/Τ να γίνει η προμήθεια και kornet ώστε να συμπληρωθούν οι αριθμοί. Οι σ-300 να πανε κύπρο(έστω και κρυφά).ΘΕτικό η προμήεθια exocet/mistral. Το ναυτικό πρέπει να έχει και 2 ΤΠΚ συν δύο κορβέτες (gowind1200) είναι αρκετή με πυροβόλο 76/exocet/Mistral-3 και για τα δύο. Τέλος UAV heron και ε έκδοση κρούσης(12 αεροσκάφη, τα 8 για αποστολές κρουσης/αναγνώρισης και 4 για αποστολές ναυτικής επιτηρησης). μικρότερα uav και αλλού.

 16. Στην Κύπρο θα μπορούσαν ΑΝΕΤΑ να σταθμεύουν 2, ίσως κ 4 παραχωρηθέντα Υ/Β Τype209 με ικανοτητα υποβρύχιας ναρκοθετησης με τορπίλες πυθμένα π.χ. και σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου φυσικά… Πυραυλικό πυροβολικό μέσου-μεγαλου βεληνεκούς και τουλάχιστον οι S300 αναβαθμισμένοι. Αυτά όμως είναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΠΛΑ και οι μεγάλοι δεν επιτρέπουν…
  Ένας βασικός λόγος που δεν επετράπηκαν οι S300 είναι ότι το ραντάρ τους που θα αποκάλυπτε-ξεβράκωνε ότι σηκωνόταν σε όλη τη Ν.Μ.Ασια είναι ότι θα αποκάλυπτε κ θα ήλεγχε ομοίως τη Βρετανική αεροπορική δραστηριότητα οπως κ το μισό ΙΣΡΑΗΛ…

  1. «Οι μεγαλοι δεν επιτρεπουν»? Ποιους ενωεις τους Τουρκους η καποιους Ελληνες ραγιαδες γιατι κανεις αλλος δεν εχει προβλημα . Η αμυνα της Κυπρου ειναι πραγματι δικο της θεμα οπως αλλωστε και η ελειψη της. Δεν τοποθετησε τους Σ-300 στον νησι γιατι το προβλημα το ειχε η Τουρκια. Κανεις αλλος.

 17. Επίτρεψέ μου να πιστεύω ότι τα ανδρείκελα που κυβερνούν Ελλάδα και Κύπρο παίρνουν διαταγές από Αμ.πρεσβεία. Επίσημη δυσφορία και πιέσεις για τους s300 υπήρξε. Εσύ πιστεύεις ότι οι Ισραηλινοί θα επέτρεπαν από ένα κρατίδιο σαν την Κύπρο να επιτηρεί τον εναέριο χώρο του;

 18. Το χέρι στην τσέπη χρειάζεται με έξυπνο τρόπο και χωρίς πολύ δημοσιότητα.Πχ συτήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών. Δύσκολα θα έλεγε κάποιος όχι στην Κύπρο εάν ήθελε να τα αγοράσει. Θητεία υποχρεωτική για γυναίκες απο 18 και άνω και άλλα σχετικά (ισραηλινό μοντέλο).

 19. 350,000,000 EUR/$420,000,000=
  14X20 IROWN DOME
  4X(9X72)BRACHMOS SSCM BAT
  9X(1X8)BARAK 8
  5 MH60R
  147 M1097 AVENGER 1X8 FIM92C
  129 M 1097 AVENGER 1X4 FGM 148 JAV ATGM
  11 UH 60S (2 FIM 92C+8 AGM 114L)
  6 AH 64E (1AN/APQ78/2FIM92C/16AGM114L/42 ROCKETS)
  80 G6/52 ER SPG/H (+48 R/ER 50KM NO BB)
  34 M142 HIMMARS(+12 227MM GMLRS/2 M39 ATACMS BL 2)
  87 HMMWVS(WITH FIM 92A 1X1O FIM 92C)
  1200+12OO FGM 148 JAV+CLU
  82 AAV7PA1(2 GAU13+1 MK19MOD2+864 R)
  6OMERKAVA MK4 M/R F(1 TROPHY SDS/42X12OMMR/10 LAHAT/1X6OMM MORTAR/1OX6OMMR/1X 4OX53MM MK 19 GMG864R)
  65 NAMER (SAME NO MAIN GUN /R AND LAHAT)
  5X4(20) MQ9A REAPER(640 AGM 114L+320 FIM92C)
  6X4 (24) MQ9B GUARDIAN
  16 M346M+2JHIMSC (NO WEAPONS)
  6 M2000-5C F/A NO WEAPONS
  3 RAFALE F3R/C NO WEAPONS
  27 MH 65G SAR/CSAR HELLOS
  3 V22 OSPREY+9 GAU13
  5 KOREAN LCAC-2 260 TONS (185 NET+75)+2 GAU13
  ETS…

  NOW CHOOSE WHAT YOU WAND…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *