Η Ατλαντική διάσταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας φθίνει, καθώς υφίσταται το νέο δόγμα Trump περί ενός νεο-απομονωτισμού. Έτσι η Ουάσιγκτον έχει ενθαρρύνει την Ευρώπη να αναπτύξει άμυνα αυτάρκειας.

Γράφει ο Δημήτρης Τσαϊλάς*

Με δεδομένα τα παραπάνω ανακοινώθηκε ότι 20 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να υπογράψουν τη συμφωνία Pesco, δηλαδή, μια συλλογική αμυντική συμφωνία στις 13 Νοεμβρίου. Η Δανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί.

Η συμφωνία αυτή γίνεται με αιχμή του δόρατος τον γαλλο-γερμανικό άξονα. Ωστόσο, το Βερολίνο και το Παρίσι δεν φαίνεται να συμφωνούν σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της κοινής αμυντικής πολιτικής, όπως αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τις γαλλικές διπλωματικές πηγές, το Παρίσι θέλει παράλληλα και την πολιτική δέσμευση. Η συμφωνία Pesco δεν θα λογίζεται ως εναλλακτική λύση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα υφίσταται μια κοινή δύναμη επέμβασης ή ένα κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων, μάλλον στις Βρυξέλες, ενώ οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ βλέπουν αυτή την πρωτοβουλία ως μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ζώνης για την ελεύθερη κυκλοφορία των στρατευμάτων, που ονομάστηκε στρατιωτική Σένγκεν.

Η ευρύτερη ιδέα είναι να αποφευχθεί η επικάλυψη των υποδομών, απελευθερώνοντας περισσότερους πόρους για να δαπανηθούν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Υπάρχει ήδη συζήτηση για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το αν η Dassault ή η Airbus θα πρέπει να αναλάβει το έργο.

Ο κ. Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος Π.Ν ε.α.