Αποτελεί ένα από πλέον ισχυρά οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Ο λόγος για τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 και το πρόγραμμα αναβάθμισης τόσο των εκτοξευτών όσο και του υφιστάμενου αποθέματος ρουκετών του Πυροβολικού Μάχης. Κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα η τσέχικη εταιρεία Excalibur Army διέθεσε το οπλικό σύστημα RM-70 Vampir στο Πυροβολικό Μάχης προκειμένου αυτό να αξιολογηθεί τόσο από πλευράς δυνατοτήτων πλατφόρμας όσο και των νέων αναβαθμισμένων ρουκετών JROF με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων (διπλάσιο συγκριτικώς με το υφιστάμενο βεληνεκές των 20 χιλιομέτρων).

Φυσικά κομβικά και ουσιαστικά στοιχεία μαχητικής αξίας αποτελούν εκτός του βεληνεκούς, η ακρίβεια των πυρών καθώς και οι λοιπές επιχειρησιακές δυνατότητες (μείωση του χρόνου τάξης, βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός, μείωση του χρόνου επαναγέμισης, δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων, αύξηση της προστασίας της καμπίνας κτλ) των εκτοξευτών RM-70 που αναμένεται να εκσυγχρονιστούν με βάση το RM-70 Vampir της Excalibur Army. Εκτός όμως από το πρόγραμμα αναβάθμισης των εκτοξευτών RM-70 Vampir το πρόγραμμα περιλαμβάνει ευρεία και ριζική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά RM-70 προτείνεται να εκσυγχρονιστούν με βάση το RM-70 Vampir ενώ τα όπλα τους, δηλαδή οι ρουκέτες JROF προτείνεται επίσης να αναβαθμιστούν με βάση τη σερβική συλλογή που αυξάνει το βεληνεκές των σημερινών ρουκετών JROF από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και την ακρίβεια των ρουκετών. Φυσικά μια ιδιαίτερα πτυχή του προγράμματος είναι το πρόγραμμα συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής.

Αξιοσημείωτη είναι και η επιχειρησιακή ευκινησία και ευελιξία του οχήματος εκτός οδικού δικτύου αφού κάλυψε πλήρως τις ελληνικές ανάγκες και απαιτήσεις του Πυροβολικού Μάχης.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Οι Τσέχοι της εταιρείας Excalibur Army σε συνεργασία με τους Σέρβους της κοιπραξίας EDePro – MIMA εμφανίζονται διατεθειμένοι για μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή στην Ελλάδα αφενός στα πλαίσια της αναβάθμισης των ελληνικών εκτοξευτών RM-70 και αφετέρου σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ρουκετών JROF των 122 χιλιοστών με βάση το επιτυχημένο μοντέλο της σερβικής ρουκέτας G-2000.

Ειδικότερα σύμφωνα προτείνεται η συνεργασία με τα ΕΑΣ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια με κοινό πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας και ακολούθως τα ΕΑΣ να είναι σε θέση να παράγουν τις συλλογές αναβάθμισης των ρουκετών με επίκεντρο το προωθητικό γέμισμα που αυξάνει το βεληνεκές από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα.

Ανάλογες προτάσεις υπάρχουν και για συνεργασία μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας όπως της Intracom Defense που κάλλιστα μπορεί να εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών καθώς και να εμπλακεί με τα ηλεκτρονικά των ρουκετών λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η εταιρεία. Δυνητικά και άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να εμπλακούν όπως η THEON Sensors με περισκόπια νυχτερινής οδήγησης κτλ.

Επιπροσθέτως θα μπορούσαν και άλλες ελληνικές εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να εμπλακούν προσφέροντας καταλυτική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στοχοποίησης του Πυροβολικού Μάχης μέσω της απόκτησης ελληνικών UAV. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ελληνικά UAV της ελληνικής εταιρείας UCANDRONE του ομίλου EFA.

Το εσωτερικό της καμπίνας του RM-70 Vampir.

Το γενικότερα συμπέρασμα είναι πως σε αντίθεση με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Μ-270 MLRS όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητες αυξήσεις του κόστους ταυτοχρόνως με αμφιλεγόμενη αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος ρουκετών Μ26 και πυραύλων ATACMS καθώς και ελλιπέστατη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των RM-70 παρατηρείται μια εντελώς άλλη κατεύθυνση.

Τεχνική αξιολόγηση RM-70 Vampir

Η οποία και κρίνεται ως πολύ θετική και από τρεις πλευρές: κόστους – οφέλους, συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως από τη πλευρά του επιχειρησιακού πλεονεκτήματος.

Παράλληλα με τα παραπάνω τις προηγούμενες ημέρες επιδόθηκε στην ηγεσία του ΕΣ η ολοκληρωμένη μελέτη τεχνικής αξιολόγησης των τσέχικων RM-70 Vampir που κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα εκτέλεσαν βολές. Για το ζήτημα είχαμε αναφερθεί επισημαίνοντας πως το RM-70 Vampir επέδειξε άριστες εντυπώσεις.

Η επιτροπή του Πυροβολικού Μάχης κατέληξε σε μια πραγματικά άριστη αποτύπωση όλων των επιχειρησιακών και τεχνικών παραμέτρων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος επισημάνθηκαν, αναλύθηκαν και τεκμηριώθηκαν τα ακόλουθα σημεία ως προς τις δυνατότητες του RM-70 Vampir.

Το RM-70 Vampir επίδειξε μεγάλη ικανότητα προσβολής στόχων σε βάθος με βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα προσβάλοντας στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και ειδικότερα στόχους που χαρακτηρίζονται ως χρονικά ευαίσθητοι. Με τον όρο χρονικά ευαίσθητοι στόχοι από πλευράς Πυροβολικού Μάχης κρίνονται οι στόχοι υψηλής αξίας όπως συγκεντρώσεις εχθρικού υλικού και προσωπικού, όπλα καμπύλης τροχιάς του εχθρικού Πυροβολικού Μάχης κτλ

Για να το θέσουμε με απλά και κατανοητά λόγια οι RM-70 ειδικά στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ καλούνται να αποτελέσουν το κύριο μέσο ανάσχεσης των τουρκικών ενεργειών προσβάλοντας στόχους από τα νησιά στα παράλια ενώ κατά τη διάρκεια του πλου των τουρκικών μονάδων επιφανείας προς τα νησιά του Αιγαίου τα ελληνικά RM-70 δύναται να βάλουν μπαράζ βολών πυροβολικού δημιουργώντας πλέγμα άρνησης περιοχής.

Επίσης, τα ελληνικά RM-70 δύναται από τις κύριες νήσους να υποστηρίζουν τις δευτερεύουσες νήσους και μικρονησίδες του Αιγαίου με εύστοχα πυρά.

Ακόμη στην λεπτομερή αξιολόγηση του RM-70 Vampir καταγράφεται το εξαιρετικό Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) του οχήματος που επιτρέπει ταχεία τάξη και πλήρη εκτέλεση της σύγχρονης τακτικής των μονάδων του πυροβολικού μάχης υιοθετώντας τη τακτική «βάλλω και μετακινούμαι». Λόγω της εγκατάστασης συσκευής GPS το RM-70 Vampir εκτελεί ταχεία τάξη της πυροβολαρχίας. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης INS με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτη είναι και η επιχειρησιακή ευκινησία και ευελιξία του οχήματος εκτός οδικού δικτύου αφού κάλυψε πλήρως τις ελληνικές ανάγκες και απαιτήσεις του Πυροβολικού Μάχης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος και του DefenceReview.gr το πρόγραμμα ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συνόλου των εκτοξευτών RM-70.

Το συνολικό πακέτο εκσυγχρονισμού οχημάτων – εκτοξευτών και πυρομαχικών ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών ώστε να μεγιστοποιηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία τόσο επί των νέων ρουκετών όσο και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών.

Συνεπώς το πρόγραμμα επιβάλλεται να προχωρήσει και μάλιστα άμεσα παρά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε επίπεδο Διεύθυνσης Πυροβολικού… Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί και μάλιστα με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες λόγω χαμηλού κόστους και παράλληλα μεγάλης επιχειρησιακής σημασίας και αξίας.