Ο Redouane Ahrouch είναι ένας από τους τρεις ιδρυτές του κόμματος ISLAM στο Βέλγιο, το οποίο έχει την έδρα του στην περιοχή Μαλενμπέκ των Βρυξελλών. Πρόκειται για ένα προάστιο της βελγικής πρωτεύουσας στο οποίο ήδη οι βελγικοί νόμοι έχουν ελάχιστη ισχύ.

Εξάλλου, στο προάστιο αυτό-που εδώ και τριάντα χρόνια τελεί υπό σοσιαλιστική διακυβέρνηση-άφαντη είναι και η αστυνομία, ενώ δεδηλωμένοι τζιχαντιστές συναντώνται δημοσίως με κάθε άνεση, χωρίς κανείς να ενοχλείται γι’ αυτό.

«Εντιμότητα, Αλληλεγγύη, Ελευθερία, Αυθεντικότητα και Ηθική είναι οι βασικές αρχές του κόμματός μας, στόχος του οποίου είναι η εγκαθίδρυση στο Βέλγιο μίας ισλαμικής δημοκρατίας το 2030», τονίζει ο Redouane Ahrouch. Προσθέτει δε ότι «το πρόγραμμα του κόμματος είναι σχετικά απλό. Η βελγική έννομη τάξη θα αντικατασταθεί από τον νόμο της σαρίας. Παράλληλα, θα απαγορευθεί η κατανάλωση οινοπνεύματος, θα καθιερωθούν ξεχωριστά λεωφορεία για άνδρες και για γυναίκες, θα καταργηθούν τα καζίνα και τα τυχερά παιχνίδια και, βέβαια, θα αλλάξουν άρδην τα σχολικά προγράμματα».

Στην ερώτησή μας πώς θα γίνουν όλα αυτά χωρίς το Βέλγιο να αλλάξει ριζικά και πολιτικό καθεστώς, ο συνιδρυτής του ISLAM απάντησε ότι «θα υπάρχει η απαραίτητη ισλαμική πλειοψηφία». Με άλλα λόγια, προβλέπει ότι σε 12 χρόνια από σήμερα θα υπάρχουν στο Βέλγιο μουσουλμανική πλειοψηφία και χριστιανική μειονότητα.

Μπορεί όλα όσα προηγούνται να φαίνονται υπερβολικά και να προκαλούν τα ανάλογα ειρωνικά μειδιάματα. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που, αντί για χαμόγελα θα έπρεπε να προκαλούν μελαγχολικές σκέψεις.

Πρώτον, στο 46μελες δημοτικό συμβούλιο του προαστίου Μαλενμπέκ, οι 21 δημοτικοί σύμβουλοι είναι μουσουλμάνοι. Επίσης, στις δημοτικές εκλογές τού 2014 το ισλαμικό κόμμα, υποστηρίζοντας αυτά που προηγούνται, ήτοι την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, πήρε ποσοστό 3% σχεδόν στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών-ποσοστό που μεταφράζεται σε 10.400 ψήφους.

Στην Λιέγη πήρε επίσης ποσοστό 2% και 3.000 ψήφους. Στις δε προσεχείς δημοτικές εκλογές το κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους σε 28 δήμους και κοινότητες, επί των 589 που υπάρχουν στο Βέλγιο.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη από αυτήν που φαίνεται», μάς λέει ο κοινωνιολόγος Ολιβιέ Σερβέ, που διδάσκει στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν. «Στις Βρυξέλλες το 30% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και, με βάση την δημογραφική τους πρόοδο, περί το 2040 θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού της πρωτεύουσας».

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγιέρ, αναγνωρίζει ότι όλα τα τζαμιά της «πρωτεύουσας της Ευρώπης» βρίσκονται στα χέρια σαλαφιστών, οι οποίοι καλλιεργούν μίσος και βία. Υπάρχουν δε σαφείς ενδείξεις ότι, μόνον στο Μαλενμπέκ, 51 οργανώσεις έχουν σχέσεις με τον διεθνή τζιχαντισμό και τα παρακλάδια του.

«Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ανοησίες αυτά που λένε οι εκπρόσωποι του ISLAM στο ακροατήριό τους, εν τούτοις πιστεύω ότι δεν είναι», μάς είπε ο Βέλγο-μαροκινός καθηγητής Επικοινωνίας Α.Μ.-και πιθανότατα γνωρίζει πολύ καλά εκ των ένδον τί λέει.

Και το ερώτημα είναι: Πώς αντιμετωπίζεται μία πολύ σοβαρή κατάσταση, που ήδη διαβρώνει τις δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες μας;

Πηγή: www.euractiv.gr