Όπως είναι γνωστό, λίγες ημέρες πριν, το γερμανικό τεθωρακισμένο όχημα Lynx έθεσε υποψηφιότητα για το πρόγραμμα προμήθειας 450 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και 17 τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης της Αυστραλίας. Το ίδιο όχημα διεκδικεί και το αμερικανικό πρόγραμμα NGCV-OMFV (Next-Generation Combat Vehicle Optionally Manned Fighting Vehicle) αντικατάστασης των Bradley.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η Rheinmetall προσφέρει το Lynx με τον πύργο μάχης Lance 2.0, αλλά στην πλέον νεότερη του έκδοση, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει πιστοποιηθεί για χρήση και αιωρούμενων πυρομαχικών. Η παρουσίαση της συγκεκριμένης έκδοσης έγινε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2018, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «EUROSATORY 2018».

Πλέον ο Lance 2.0 στη συγκεκριμένη διαμόρφωση έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές πιστοποίησης και αποδοχής και πλέον είναι διαθέσιμος. Στη νεότερη έκδοση ο Lance 2.0 ενσωματώνει πραγματικά πολύ μεγάλη ισχύ πυρός και ευελιξία διαμόρφωσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Ο κύριος οπλισμός του πύργου είναι το πυροβόλο των 35 x 228 χιλιοστών, με δυνατότητα βολής πυρομαχικών ABM (Air-Burst Munitions) και το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών

Από εκεί περά η καινοτομία του Lance 2.0 βρίσκεται στην τοποθέτηση δύο επιπλέον οπλικών συστημάτων σε κάλαθους, δεξιά και αριστερά του πύργου. Ο πελάτης μπορεί να διαμορφώσει τον πύργο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μεταξύ τεσσάρων δυνητικών επιλογών: (α) Δύο αντιαρματικά βλήματα Spike-LR/LR2 ή άλλα (β) 1-2 αιωρούμενα πυρομαχικά (γ) Ένα μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) ή (δ) Μία συλλογή ηλεκτρονικού πολέμου.

Από αυτές τις τέσσερις επιλογές ο πελάτης μπορεί να επιλέξει δύο της επιθυμίας του. Επιπλέον ο Lance 2.0 είναι εφοδιασμένος, από κατασκευής, και με ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών. Εργονομική πρόβλεψη υπάρχει και για την εγκατάσταση ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας, ενώ από κατασκευής ο πύργος είναι εφοδιασμένος με το σύστημα αυτοπροστασίας Rosy.