Το 4ο Ε.Τ.ΕΘ. (Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής) εδρεύει στο Καρλόβασι της Σάμου. Ως άξιοι συνεχιστές του θρυλικού Ιερού Λόχου μπορούν να χαρακτηριστούν οι αμφίβιοι καταδρομείς του 4ου Ε.Τ.ΕΘ καθώς καθημερινά ακονίζουν τις ικανότητες τους σε όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων που θα κληθούν να ανταπεξέλθουν είτε σε περίπτωση σύρραξης είτε σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.

Οι αποστολές που θα κληθεί να αναλάβει η μονάδα σε περίοδο επιχειρήσεων δεν διαφέρουν από τις αποστολές των αμφίβιων μοιρών που κυρίαρχο στοιχείο στις αποστολές τους είναι η θάλασσα. Το 4ο ΕΤΕΘ είναι επιφορτισμένο με αποστολές ανορθοδόξου πολέμου και ανταρτοπολέμου. Σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις οι καταδρομείς δρουν σε τακτικά συγκροτήματα ανορθοδόξου πολέμου με τα οποία θα εγκαθίστατο σε χώρους αποκρύψεως (ΧΑ) και θα ενεργούσαν δολιοφθορές, ενέδρες, επιδρομές, ψυχολογικό πόλεμο και οτιδήποτε θα έκανε τον κατακτητή να δεχθεί ισχυρά πλήγματα.

Έπιπροσθέτως, ένα ακόμα απαιτητικό κομμάτι που περιλαμβάνεται στις αποστολές του 4ου ΕΤΕΘ είναι αυτό της ανακατάληψης βραχονησίδας ή μικρής νήσου. Η ανατάληψη βραχονησίδας προέκυψε μετά τα τραγικά γεγονότα της 31 ης Ιανουαρίου του 1996, ανέδειξαν την ανικανότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεριμένα τις Ειδικές Δυνάμεις και εγκαινίασαν την ακόμα μεγαλύτερη Τουρκική επιθετικότητα. Παράλληλα, το 2 ο ΕΤΕΘ αναλαμβάνει και την υποστήριξη τακτικών επιχειρήσεων συμβατικών σχηματισμών όπως των όπλων του Ε.Σ.

Σε αυτό το επίπεδο οι αμφίβιοι καταδρομείς αναλαμβάνουν την διενέργεια αναγνωρίσεων προς συλλογή πληροφοριών, ενεδρών και δολιοφθορών με στόχο την διακοπή των εχθρικών συγκοινωνιών και γραμμών ανεφοδιασμού, την εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών για την καταστροφή κέντρων διοίκησης, αποθηκών καυσίμων, πυρομαχικών και γενικά εφοδίων, σταθμών ραντάρ, μονάδων ΠΒ, διμοιριών ηλεκτρονικού πολέμου κλπ είτε σε φίλιο έδαφος είτε σε εχθρικό έδαφος.

Επίσης, μια ακόμα αποστολή που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των συνεχόμενων μειώσεων θητείας που έχει ως απόρροια την έλλειψη προσωπικού στις μονάδες μηχανοκίνητου και μη ΠΖ της ΑΣΔΕΝ είναι η χρησιμοποίηση των αμφίβιων καταδρομέων ως ελαφρύ πεζικό για αντεπιθέσεις, αντιπερισπασμούς, εξάλειψη εχθρικών προγεφυρωμάτων και αεροπρογεφυρωμάτων ή να καταλάβουν στρατηγικά σημεία όπως είναι γέφυρες, ορεινές διαβάσεις ή υψώματα που ελέγχουν το νησί.

Το 4ο ΕΤΕΘ ακολουθεί όμοια οργάνωση με τα υπόλοιπα ΕΤΕΘ ή πιο γνωστά τις Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ) και εντάσεται στις επιχειρησιακές δυνάμεις της 13 ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Η μονάδα αποτελείται:

Από τον Λόχο Διοίκησης (Λ/Δ)

Τον Λόχο Πλωτών

Και τους Λόχους Κρούσεως

Κάθε Λόχος Κρούσεως αποτελείται από τέσσερις διμοιρίες, τρείς διμοιρίες κρούσεως και μια διμοιρία υποστηρίξεως. Κάθε διμοιρία κρούσεως χωρίζεται σε τρείς ομάδες μάχης συνήθως των 6 ατόμων ενω η διμοιρία υποστηρίξεως περιλαμβάνει δύο στοιχεία πολυβόλων ΜΑG των 7,62 χλστ., δύο στοιχεία όλμων Commando των 60 χλστ και τρία στοιχεία αντιαρματικών STRIM των 89 χλστ. Ο Λόχος Υποστηρίξεως περιλαμβάνει την διμοιρία πολυβόλων ΜΑG των 7,62 χλστ. και την διμοιρία με οκτώ στοιχεία όλμων Commando των 60 χλστ.

Η ομάδα μάχης του 4ου ΕΤΕΘ είναι εξαμελής, ένας ιδανικός αριθμός όπως έχει διαπιστωθεί από τις περισσότερες ειδικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο εφόσον προσφέρει μικρό ίχνος και επομένως απειροελάχιστα επίπεδα εντοπισμού αλλά ταυτόχρονα ικανοποιητική ασφάλεια με μεγάλο όγκο πυρός και δυνατότητα αλληλοβοήθειας των μελών της. Η διαίρεση της ομάδας μάχης είναι η ακόλουθη: ο ομαδάρχης που έχει θέση περιπολάρχη στα περίπολα αναγνώρισης και μάχης με αραβίδα Μ-4 των 5,56, ο βοηθός ομαδάρχη ή βοηθός περιπολάρχη με αραβίδα Μ-4 και προσαρμοζμένο βομβιδοβόλο Μ-203 των 40 χλστ, ο ακροβολιστής με Μ-16 Α4 των 5,56, και δύο καταδρομείς με Μ- 4. Φυσικά, η ομάδα μάχης καθορίζεται από την φύση της αποστολής ως προς την σύνθεση της. Ως εκ τούτου δύναται να προστεθούν πολυβολητές, ελεύθεροι σκοπευτές, χειριστές αντιαρματικών, νοσοκόμος μάχης και διαβιβαστές.